Jednou nohou na vsi a druhou ve městě. To jsou Droužkovice

Tomáš Skřipský 2018-09-07 07:28:00

DROUŽKOVICE — Největší počet obyvatel v poválečné historii mají v současné době Droužkovice, jedna ze tří samostatných obcí v dosahu chomutovské MHD. Zatímco v roce 1990 zde žilo 431 obyvatel, dnes jejich počet překračuje hranici osmi set. Na vrcholu rakouskouherské monarchie před první světovou válkou, kdy se ve vsi uživily čtyři kupecké krámy, stejný počet hostinců a jedno řeznictví, tu bydlelo o tři sta duší méně, než dnes; ovšem kupříkladu v roce 1930 měly Droužkovice dokonce přes 1 400 obyvatel. Lidi sem láká vzácná kombinace: Venkovská pohoda a pohodlí města na dosah. Starosty Milana Živného jsme se zeptali:

Co se v obci za poslední rok změnilo, případně v dohledné době změní?

Největší letošní investiční akcí je výstavba parkoviště pro 22 automobilů, která bude dokončena v říjnu a kterou částečně financujeme z daru Severočeských dolů Chomutov. Dále probíhá rekonstrukce sousoší Nejsvětější trojice před domem čp. 26 v ulici SNP, které si restaurátoři z jeho stanoviště odvezli a které je národní kulturní památkou. Co se týče akcí chystaných, do října chceme vybudovat kolumbárium na místním hřbitově. Na to už máme dodavatele, vybraného ve veřejné soutěži. Stavba kolumbária vychází vstříc místním lidem, protože pořízení klasických pomníků je v dnešní době pro mnoho z nich příliš drahé.

Připravujeme také rekonstrukci kapličky Panny Marie u cesty na vlakovou zastávku. Naplánována je její kompletní obnova včetně úpravy okolí. Změna k lepšímu nastala také u našich dobrovolných hasičů, kteří o prázdninách získali velitelské vozidlo, terénní Toyotu Hilux.

Kulturní, společenský a sportovní život je v Droužkovicích celá léta velmi pestrý. Těžko najít měsíc v roce, kdy by se u vás vůbec nic nedělo. Co se na tomto poli uskutečnilo nebo se ještě dít bude?

Oblíbenou akcí je kupříkladu slavnostní zahájení fotbalové sezóny. Velkou a navštěvovanou událostí je také Vzpomínkový turnaj Vladislava Maška a Josefa Kašeho v nohejbale, který pořádá zdejší mužstvo Panteři Droužkovice. V červenci se na koupališti konaly již třinácté Vodní hrátky a devatenáctý ročník oblíbené hudební přehlídky Fesťáček u vody.

Minulý víkend to byla — již také tradiční — Vyjížďka pro Matýska, což je charitativní projekt místních motorkářů na podporu handicapovaných dětí. Na září se připravují oblíbené farmářské trhy.

A v průběhu roku samosebou pořádáme nejen na venkově běžné akce, jako jsou dětský den, pálení čadějnic, karneval, Mikulášská nadílka či předvánoční setkávání důchodců…

Pokud mě paměť neklame, za kulturními a dalšími zážitky jste v uplynulých letech také vyjížděli, přičemž obec tyto zájezdy částečně dotovala.  Změnilo se něco v této oblasti? 

Ne, nezměnilo. Pravidelně pořádáme zájezdy na divadelní představení našich předních scén, pochopitelně s výjimkou divadelních prázdnin. V minulosti jsme se také podívali kupříkladu do zábavního parku v Lipsku, podnikli návštěvu filmových ateliérů na Barrandově či zavítali do filmového muzea v Poděbradech.

V podobném duchu pořádáme také poprázdninové zájezdy pro děti — 1. září jsme vyrazili do milovického zábavního parku Mirakulum. Už sedmým rokem rovněž organizujeme pobytový zájez pro občany na 4–5 dní. Byli jsme v Rakousku, dvakrát v Tatrách, v Lipsku, na Moravě a v Krkonoších. Letos jedeme do Jizerských hor.

Děkuji za rozhovor.

Tomáš SKŘIPSKÝ 


1. foto: Kaple Panny Marie u cesty na vlakovou zastávku, která se letos dočká obnovy.

2. foto: Dvaadvacet nových parkovacích do října vznikne u droužkovického fotbalového hřiště.

Napsal(a): Tomáš Skřipský

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video