Na sobotu se v Lounech chystá oslava vzniku republiky

Muzeum Louny 2018-09-12 12:14:29

Louny (mu) 100 let od pádu monarchie a vzniku Československa celý rok připomínají nejrůznější akce. Ani lounské muzeum nezůstává pozadu. Jednak plánuje výstavu Legionáři Lounska za samostatnost Československa (od 25. 9.), jednak ve spolupráci s mnoha regionálními i mimolounskými organizacemi chystá už na sobotu 15. září velkou oslavu v rámci Dnů evropského dědictví (EHD). 28. říjen bude v Lounech především ve znamení slavnostního znovuodhalení obnoveného pomníku T. G. Masaryka. Proto se nám zdálo vhodné připomenout vyhlášení republiky už v polovině září, kdy bývá ještě příjemné počasí a lidé jsou zvyklí ten den navštěvovat památky zdarma.

Oslava vzniku republiky začne na náměstí Míru v 10 hodin krátkými výjevy z říjnových dnů osudového roku 1918 v Lounech: vyhlásí se republika, přijede prezident Masaryk a pak sokolové předvedou skladbu Borci z letošního všesokolského sletu. Následovat bude módní přehlídka dobových šatů, které předvedou studentky obchodní akademie a krátký koncert Dechového orchestru ZUŠ Louny. Poté se v průvodu vydáme někdejší třídou Legionářů (dnešní ulice Na Valích) před sokolovnu, kde u Lípy svobody uctíme dobrovolníky z řad sokolů a mnoho dalších hrdinů, kteří aktivně s velkým úsilím budovali nový stát a nasazovali život za svobodu. Průvod dále pokročí třídou Legionářů, projde Žateckou bránou a zastaví se u Památníku obětem bojů proti fašismu. Nedaleko od něho bude vystavena replika prvního československého dvoumístného kluzáku „Šedý Vlk“ z roku 1933 odkazujícího na Masarykovu leteckou ligu, která byla od počátků republiky v Lounech a posléze na Rané velmi aktivní.

Na Suzdalském náměstí se původně měl postavit pomník věnovaný druhému i prvnímu odboji, tedy i obětem 1. světové války. Normalizační doba po roce 1968 však tento záměr zúžila jen na období 2. světové války. Mnohé její oběti však nasazovaly svůj život již v té první, a tak se mohou připomenout právě tyto osobnosti spojující oba odboje. Např. Jaroslav Evald, francouzský legionář, který vstoupil do čsl. armády a mimo jiné dohlížel na stavbu řopíků podél Ohře, v Lounech vedl odbojovou organizaci Obrana národa, byl nacisty popraven v Berlíně. Nebo Otakar Hlaváček, zborovský legionář, nejstarší syn proslulého lounského výrobce harmonik a heligonek, byl zastřelen v Mauthausenu. Advokát JUDr. Bohuslav Havránek, italský legionář, byl popraven v Praze – Kobylisích během heydrichiády. Všichni tři byli sokolové, poslední z nich i nadšeným veslařem. Právě z těchto důvodů může být průvod vhodně ukončen zde.

Celý den bude možné v Lounech zdarma navštěvovat památky obvykle přístupné v době EHD. Kromě nich však letos město otevře i něco navíc. Budova nové radnice letos slaví 130 let od svého otevření, proto zde proběhnou dvě komentované prohlídky od 13 a od 15 hodin. Málokdo ví, že dvě místnosti na radnici byly vyčleněné pro Okresní muzeum odboje vystavujícího zejména legionářské památky. Odstranila je nacistická okupace. Ve 14 hodin proběhne komentovaná prohlídka sokolovny. Ta bude stejně jako kostel Církve československé husitské návštěvníkům otevřena celé odpoledne. Na Výstavišti budou členové Muzea čsl. opevnění z let 1936–1938 „Na Kočičáku“ prezentovat opravovaný řopík (bunkr) v současné době stále vyplněný betonem. Cestou na Výstaviště se zájemce může podívat do Muzea araukaritu v baště, za Žateckou branou si prohlédnout již zmiňovaný historický kluzák a dál u koupaliště gotický kostel sv. Petra.

V oblastním muzeu bude možné, samozřejmě zdarma, navštívit jak stálé expozice, tak současné výstavy o historii počítačů s hernou nebo o Jaru 1968 v Lounech „Než přijely tanky…“ Kromě toho na muzejním dvoře Klub historie Červeného kříže předvede ošetřování raněných v polním lazaretu doby Rakouska-Uherska. Louny byly totiž za války lazaretním městem, byli sem odvezeni také ranění z bojů o Most koncem listopadu 1918. Na muzejním dvoře si můžete také promluvit s ruským, francouzským a italským „legionářem“ z Československé obce legionářské. Od 16 hodin se v muzejním sklepě budou promítat dokumentární filmy: Louny – Odhalení pomníku presidenta T. G. Masaryka (1930, 2 min.) a Stránky z legionářského deníku (2000, 52 min) lounského malíře Františka Charváta, jehož vnuk, Josef Císařovský, je známým režisérem.

V sobotu nás čeká pestrý program, ale také na další dny chystáme zajímavé akce. V úterý 25. září v 17 h. bude otevřena výstava Legionáři Lounska za samostatnost Československa, v neděli 28. října od 10 do 16 hodin na výstavu navážou hrané příběhy „Probuzení lva“ Agentury Modua. Na sobotu 24. listopadu plánujeme zájezd na prohlídku Legiovlaku do Rakovníku a muzea T. G. M. v Lánech. Návrat bude spojený s pietním aktem věnovanému Adolfu Svítkovi z Divic, padlému legionáři u Zborova.

Na tyto akce za muzeum srdečně zvou Jaroslav Havrlant a Jiří Líšťanský.

Napsal(a): Muzeum Louny

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video