Květiny jsou moje vášeň, říká majitelka Květinářství na náměstí

Hedvika Fajkusová 2018-09-14 08:26:00

„Květiny a knihy jsou pro mnoho lidí právě tak nezbytné jako denní chléb.“ Citátem Honoré de Balzaca se řídí i Jaroslava Růžičková, která si otevřením svého vlastního květinářství splnila svůj dávný sen. Žena s příznačným jménem pro toto povolání v rozhovoru prozrazuje, v který den v roce jdou květiny nejvíce na odbyt, jestli ji ohrožují supermarkety, ale také o tom, jaké byly letos svatební trendy.

  • Co vás vedlo k tomu otevřít si své vlastní květinářství?

Je to můj splněný sen, ale dostala jsem se k tomu víceméně zcela náhodou. Prostory květinářství se uvolnily a já měla tři dny na rozhodnutí, zda je chci. Nakonec jsem kývla, protože jsem se dostala k tomu, co jsem si přála.

  • Před tím jste tedy nebyla květinářkou?

Před tím jsem právě do styku s květinami nikdy nepřišla. Spoustu let jsem se pohybovala ve finančnictví. Ale na druhou stranu jsem kdysi měla modelingovou agenturu. Dělaly se módní přehlídky a vše se točilo kolem módy a barev. Květiny se používaly jako doplněk. Samozřejmě v menší míře, než s nimi pracuji nyní při svatbách. Mám vystudovaný interiérový design, takže k té tvorbě samozřejmě nějaký vztah mám. (smích)

Považuji se spíše za floristku, než za květinářku.

  • Jaké byly začátky? 

Byly hodně těžké. Než jsem na vše kývla, tak jsem si samozřejmě v soukromí zkoušela různé vazby. Brouzdala jsem po internetu, četla literaturu a jezdila na výstavy. Sice jsem absolvovala odborné semináře, přesto se mi zdálo, že stále nic neumím. (smích)

Některé semináře navštěvuji stále. Ne každý byl zcela kvalitní. Nakonec jsem měla velké štěstí, že jsem se dostala k Haně Kindlmanové Šebestové, což je jedna z našich nejlepších floristek.

První půl rok v květince byl dobrý, ale další rok jsem probrečela. Pak se to naštěstí zlomilo.

  • Kde jste se aranžování a vázání květin vlastně naučila?

Jak už jsem říkala, mám za sebou spoustu odborných seminářů a neustále se vzdělávám.

Vázat kytici do spirály jsem se například naučila tak, že jsem jela na pole, natrhala si spoustu obilí a zkoušela a zkoušela. (smích)

Floristika je o určitých technikách, takže je potřeba mít schopné a šikovné ruce. A samozřejmě je to o hře s barvami a kombinaci vhodných květin. Myslím, že je potřeba také dávka talentu a citu.

  • Kdo vám květiny dodává?

Mám dva dodavatele, kteří pravidelně zaváží. Díky seminářům a kurzům, které navštěvuji, se mi také podařilo získat špičkový kontakt na firmu z Holandska. Od nich si nechávám dovážet květiny do Prahy.

  • Neohrožují vás supermarkety, kde si lidé stále častěji kupují květiny?

Moje ambice nikdy nebyly takové, že u mne bude nakupovat celý Žatec. Když jsem začínala, tak zde bylo šestnáct prodejních míst s květinami!

Můj sen byl takový, že mé květinářství bude především o květinách. První půl rok se nenaplnil. Nakoupila spoustu doplňkového zboží, kterého zde máme nyní minimálně, takže se mi konečně má předešlá vize naplňuje.

Lidé za námi chodí a přijíždějí i z okolí, protože chtějí květinu takovou, jak ji vážeme my. V tomhle pro mě nejsou supermarkety žádná konkurence.

Teď je ale například v supermarketu prodávají vřes za patnáct korun a za ty peníze ho ani já nenakoupím.

  • Proč kytka, kterou kupuji, je v obchodě krásná, a když ji donesu domů, začne vadnout?

Kytka je živá a musí toho vydržet hrozně moc. Pěstují se v Keni, Holandsku, Ekvádoru, Itálii, Francii a tak dále, a pak se distribuují. Musí být speciálně zabalené a ošetřené.

V květinářství bývají chladící zařízení, ve kterých se květiny uskladňují. Z počátku jsme tam květiny také přechovávali, ale dost často se stávalo, že jsme velké množství květin vyhodili, protože rychle uvadaly. Nyní už mám svojí metodu a květiny nechávám přirozeně pracovat.

Když mám například připravit květiny na sobotní svatbu, přivezu je ve středu ještě ve fázi poupěte, aby do soboty krásně rozkvetly.

Když vám květiny ve váze brzo zvadnou, je to právě znak toho, že jsou buď přechlazené z chladniček, nebo staré. To ale na první pohled nepoznáte.

  • Jak tedy postupovat, když dám doma květinu do vázy?

Od květinářů byste měla odcházet s květinami, které jsou seříznuté na jednu délku. Určitě by neměla být každá jinak dlouhá. Už to je problém.

Když přijdete domu, květiny šikmě seřízněte a ponořte do vázy se studenou vodou dosahující maximálně do výšky dva až tři centimetry. Vhodné je použít výživu ve správném poměru, jinak květinu spálíte.

Pak stačí obden měnit vodu a seřezávat.

  • Jaká květina vydrží nejdéle?

Například neoblíbené, ale mnou naopak velice oblíbené, karafiáty. Ty vydrží hodně dlouho. Pak také chryzantémy, eustoma, hortenzie nebo alstromérie. Je to o čerstvosti květin.

Naopak nejnáchylnější jsou květiny ála luční kvítí.

  • Kupují u vás více ženy nebo muži?

Asi máme více zákaznic žen, ale co se týče vázaných kytic, tak je to tak padesát na padesát.

  • Jaká je vaše nejoblíbenější květina?

Určitě růže, ale miluji také hortenzie a alstromérie, které mají neskutečnou škálu barev.

  • Děláte i svatební kytice. Jaký je letošní svatební trend?

Celosvětovým trendem byla barva ultraviolet. Taková modrofialová. Ale květiny v této barvě jsme letos dělaly asi jen dvě. Nevěsty ze Žatce a okolí se těchto trendy barev nedržely. (smích)

V poslední době je nejoblíbenější růžová a všechny pastelové barvy. Nevěsty nyní hodně chtějí uvolněnější a velké bohaté kytice.

  • Přichází zákazníci i s nějakými atypickými přáními? Zaskočilo vás někdy něco?

Nedá se říci, že by mě něco přímo zaskočilo. S kolegyní máme rády výzvy. Už jsme dělaly leccos. (smích)

Pikantní teď například bylo, že jsme dělaly narozeninovou kytici, do které měl být zakomponovaný zásnubní prsten s krabičkou, a ta neměla být vidět. Bylo to trochu složitější, ale nakonec se povedlo.

Také jsem zažila, že mi volal kamarád přesně za deset minut deset hodin dopoledne, že by potřeboval do dvanácti uvázat svatební květinu v těch a těch barvách. Tak jsem říkala, že to zvládneme, ale on pak dodal, že ve dvanáct hodin musí být v Praze. Nato mi volala daná nevěsta, že chce do tří hodin odpoledne ještě nazdobit svatební sál, který byl na druhé straně Prahy. To bylo také těžké, ale zvládlo se to.

  • Který den v roce jdou květiny nejvíce na odbyt? Je to den matek, svátek zamilovaných nebo vysvědčení?

Nejvíce v Mezinárodní den žen. 8. března se prodá více, než 14. února. Kupodivu se hodně prodává, když má svátek Jana. Asi jich je v Žatci hodně. (smích) A také při konci školního roku. 

Napsal(a): Hedvika Fajkusová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video