Nezavislá kontrola hospodaření potvrdila podezření na čachry v účetnictví. Audit zooparku prokázal vážná pochybení

Soňa Šímová 2018-09-24 03:25:00

CHOMUTOV (soš) — Před necelým rokem otřásl podkrušnohorským zooparkem skandál, na jehož konci radní odvolali tehdejší ředitelku Ivetu Rabasovou z funkce.

Odsouzení ze všehrdské věznice, kteří měli pracovat v areálu Zooparku, tehdy při kontrole nebyli zastiženi a místo toho měli chodit na „melouchy“ k zaměstnancům Zoo. Jak se ale ukázalo, nebyl to zdaleka jediný problém. Audit externí auditorské firmy poukázal na tolik nedostatků, že účetní závěrka za rok 2017 nebyla radou města vůbec schválena. O místo pak přišli další zaměstnanci.

„Rada města dnes odvolala z funkce ředitelky Podkrušnohorského zooparku Chomutov Ivetu Rabasovou. Důvodem je porušení povinností statutárního zástupce organizace, v jehož důsledku Vězeňská služba — věznice ve Všehrdech — vypověděla smlouvu s PZOO. S ohledem na dosavadní dobrou práci ředitelky a její odborný kredit se město více k případu nebude vyjadřovat,“ zněla 30. října loňského roku stručná tisková zpráva chomutovského magistrátu.

O tom, co se dělo za branami zooparku, nechtějí zaměstnanci příliš hovořit, ale někteří se netají tím, že se jim po odvolání ředitelky ulevilo. Kromě toho poukázali také na špatné účetnictví. A audit, který si nechal magistrát města Chomutova vypracovat, to potvrdil.

„Po zjištění nedostatků v oblasti hospodaření a účetnictví došlo k rozsáhlé reorganizaci ekonomického a personálního oddělení. Se zaměstnanci, kteří zodpovídali za porušení pravidel hospodaření příspěvkové organizace, byl rozvázán pracovní poměr a byla přijata opatření, která by obdobným chybným úkonům měla v budoucnu zabránit,“ sdělil tiskový mluvčí magistrátu Tomáš Branda. Zoopark nyní postupnými kroky nedostatky v účetnictví napravuje.

Podle našich informací měla v zooparku rovněž neoprávněně pobírat mzdu družka syna bývalé ředitelky. To ovšem město vyvrací. „Veřejnosprávní kontrolou bylo zjištěno, že dotyčná v zooparku pracovala na dohodu o provedení práce jako překladatelka textů a tlumočnice pro návštěvníky ze zahraničí. Kontrolorům byly předloženy výkazy práce a některé konkrétní výsledky její činnosti,“ objasnil mluvčí magistrátu.

Na co ovšem nikdo z města neodpověděl, je, kam a za jakých podmínek zmizel oblíbený vláček „lokálka Amálka“. Ta se přestala používat pro špatný technický stav a místo ní byl koupen jiný vláček. Jeho provedení však provozně neodpovídá potřebám zooparku. Rada města nyní schválila investici na zakoupení moderního vláčku, který bude splňovat požadavky na okružní jízdy.

Zoopark za poslední rok přistoupil i k dalším opatřením. Ale přesto, že město jeho dočasnou ředitelku Věru Fryčovou chválí, stále počítá s vyhlášením oficiálního výběrového řízení na tento post. „Dočasná ředitelka provedla řadu zásadních opatření ve vnitřním chodu Zooparku. Provozní, účetní i marketingové změny už přinášejí první ovoce. Přesto se perfektní fungování a rozvoj celého areálu neobejde bez plnohodnotného ředitele,“ zdůvodnil mluvčí Branda.

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video