Otvický obchvat může ulevit i při hokejových utkáních

Soňa Šímová 2018-09-23 06:11:00

CHOMUTOV/OTVICE (soš) — V historických prostorách chomutovského kostela svaté Kateřiny byly ve čtvrtek slavnostně podepsány smlouvy na výstavbu nového obchvatu Otvic.

Stavbu za bezmála 577 miliónů korun by měly realizovat čtyři společnosti ve třech etapách. První by měla začít již příští rok.

Cílem vybudování nové komunikace je vymístění tranzitní dopravy z centra Chomutova. Nová silnice odvede nákladní dopravu z lokality městské části Zadní Vinohrady. Zároveň bude odlehčena doprava v ulicích Čelakovského, Moravská, Mostecká a části ulice Vinohradská. Z této trasy bude část dopravního toku využívat novou silnici III/00732 přes ulici A. Muchy severním směrem k sídlišti Kamenná. Spolu s tím dojde ke snížení tranzitní dopravy v obci Otvice.

Tyto změny budou mít příznivý dopad ke snížení imisní zátěže v Chomutově v ulicích Čelakovského, Moravská, Mostecká a Vinohradská. „Uleví se především obyvatelům Chomutova a Otvic a zlepší cestování v této části kraje,“ řekl při podpisu smlouvy o stavbě hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.

O obchvatu Otvic se mluví už od roku 1996. „Původně ho chtělo realizovat město jako svoji vlastní akci, ale takové prostředky jsou pro něj příliš velké sousto. Hledaly se peníze z jiných zdrojů, až se nakonec objevila možnost, že by ho vybudoval kraj. Ten se také akce chopil v roce 2008 a nyní jsme již před zahájením,“ říká radní Ústeckého kraje a zastupitel Chomutova Ladislav Drlý. V cestě za vybudováním obchvatu stály i další překážky.

Majetkové vypořádání narazilo na církevní restituce, exekuce i zástavní práva. Nakonec se ovšem podařilo vykoupit 38 pozemků celkem za více než 17 miliónů korun, na 22 pozemků byla uzavřena nájemní smlouva a u 68 zbývajících pozemků byla dohodnuta výpůjčka.

„Nejsložitější a nejdůležitější částí celé výstavby je půl kilometru dlouhá estakáda, která bude nad železnicí, tedy to bude s železničními výlukami,“ vysvětlil Zdeněk Novák, ředitel oblasti Čechy západ společnosti Eurovia, která bude mít na starost druhou etapu výstavby. Zmíněná část bude ovšem probíhat ve třetí etapě, na které jako jediné budou pracovat všechny čtyři společnosti, tedy Herkul, Eurovia CS, Silnice Group a SMP CZ. Termín dokončení celé stavby je březen 2022.

„Věřím, že obchvat lidem pomůže. Mimo jiné už jsme se bavili na městě o tom, že až bude vybudována tato komunikace, stálo by za to z parkoviště u zimního stadionu vybudovat vjezd směrem k ní. Při hokejových utkání nebo jiných akcích by se pak doprava rozdělila již na parkovišti a nevedla přes vytížený kruhový objezd,“ nastínil závěrem Ladislav Drlý.


Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video