Pěšky z Tuchořic do Španělska. Miroslav Zimmermann se vydal na Svatojakubskou pouť

Hedvika Fajkusová 2018-09-20 11:13:00

Žatec (hf) Svatojakubská cesta nebo Cesta svatého Jakuba je název historické sítě dvanácti poutních cest, které vedou ke hrobu svatého Jakuba Staršího v katedrále v Santiagu de Compostela ve španělské Galicii. Zájem o tuto pouť začal prudce vzrůstat od roku 1993, kdy byla zapsána na seznam světového dědictví UNESCO, a každoročně počet poutníků, kteří se pro dalekou cestu rozhodnou, stoupá. Minulý rok se jich do španělské Galicie vydalo přes 301 tisíc. Letos se k dalším nadšencům připojil teprve 22letý Miroslav Zimmermann z Tuchořic.

,,Správně“ by se měl poutník vydat na Svatojakubskou cestu z místa svého bydliště. Stejně tak udělal i mladý dobrodruh z Tuchořic Miroslav Zimmermann. Z domova vyrazil v devět hodin ráno, kdy na něj na návsi již netrpělivě čekali příbuzní a také obyvatelé místního Domova ,,Bez zámků“, aby mu hromadně zamávali a popřáli šťastnou cestu. Rodiče předali Mirkovi symbolický ranec buchet na holi, stejně tak jako tomu bylo v české pohádce ,,O líném Honzovi“.

Miroslav Zimmermann prý nikam nespěchá. Denně by však chtěl ujít třicet kilometrů. Cestu si dlouho plánoval a zvolil si proto nejpříhodnější období, hlavně co se týče ubytovacího zařízení. Během července a srpna je období prázdnin a dovolených. V zimě má zase mnoho ubytoven zavřeno. Pro účely poutní cesty jsou nejlepší volbou jarní a podzimní měsíce.

Trasy Svatojakubské cesty jsou značeny symbolem mušle a žlutou šipkou a většinou procházejí historickými poutními směry (obcházejí pochopitelně průmyslové zóny a dálnice). Posledních sto kilometrů je v pravidelných vzdálenostech značeno také kamenným či betonovým patníkem s mušlí na keramické dlaždici a se štítkem, na němž je číselný údaj – počet kilometrů a metrů do cíle. Někteří z poutníků chtějí poslední kilometry do místa prožít opravdu naplno a absolvují je bosi či po čtyřech.

Pro Mirka byla Cesta svatého Jakuba dlouholetým snem, který se nyní konečně plní. Popřejme mu proto příznivé počasí, co nejméně puchýřů a mnoho příjemných zážitků. Za čtyři nebo pět měsíců se snad o ně podělí také s námi. 

Napsal(a): Hedvika Fajkusová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video