Spekulanti už hledají byty i ve slušných lokalitách

Soňa Šímová 2018-09-30 06:39:00

CHOMUTOV/JIRKOV (soš) — Vykoupí byty, nastěhují problémové nájemníky, neplatí do fondu oprav a snižují tak cenu okolních nemovitostí, které pak levně opět vykupují. Takzvaný obchod s chudobou trápí stovky lidí v Chomutově, Jirkově a dalších městech. V boji s tímto nešvarem chybí opora v zákonech. Má tato situace vůbec řešení? Jak dlouho budou ještě vlastníci bytů v domech s neplatiči skloňovat zoufalství ve všech pádech?

Kdysi krásná čtvrť v Nových Ervěnicích je dnes smutným dokladem toho, kam vedla privatizace městského bytového fondu. Když se před lety prodávaly byty v Jirkově, platila pět let takzvaná plomba na katastrech. Pokud chtěl v této lhůtě někdo byt prodat, musel ho v první řadě nabídnout zpět městu. „Po uplynutí lhůty třeba původní majitelé zemřeli a rodina byt prodala. Bylo jí jedno, komu, klidně i „investorům“, kteří byty pronajímali sociálně slabým, kterým na nájem přispíval stát. Pak se začala situace zhoršovat,“ popisuje předsedkyně jednoho Společenství vlastníků jednotek (SVJ) Vlasta Štochlová. „Starousedlíci, kteří zemřelé sousedy přežili — často sami senioři, kteří do bytů vložili celoživotní úspory —, pak mají oči pro pláč. Jejich byt se stal neprodejným, peníze na nový nemají a nevědí, kam jít.

Když letos dva domy o čtyřech vchodech postupně odpojili od energií a vody, město některým pomohlo městskými byty nebo místem v domově důchodců,“ říká Vlasta Štochlová. A dodává, že legislativa této nespravedlnosti nahrává. „Nyní dokonce máme indicie, že spekulanti se téměř za jakoukoliv cenu snaží uchytit i ve slušných lokalitách, kde problémy ještě nejsou. Přímo oslovují buď předsedy SVJ nebo hází do schránek lístečky „Koupím byt v této lokalitě, třeba i zadlužený“. Tlačí na majitele nebo předsedy a nabízejí vysoké provize,“ varuje Vlasta Štochlová.

Právě v Jirkově se loni podařilo protlačit do poslanecké sněmovny novelu zákona o pomoci v hmotné nouzi, díky které mohou SVJ požádat Úřad práce, aby byly od dlužníků dávky na bydlení posílány přímo na jejich účet. Na začátku aktivity ke změně zákona stála místostarostka Jirkova Dana Jurštaková, která se problematikou zabývá už pátým rokem. Před třemi lety k tomu začala chodit společně s úředníky ze sociálního odboru, úřadu práce a městskou policií na pravidelné kontroly nejen do Nových Ervěnic, ale také do ostatních vyloučených lokalit, kde řeší nejpalčivější problémy.

„V tomhle chceme pokračovat, je to jediný nástroj, i když ne všelék. Zároveň musíme dál tlačit na legislativu. Situace v Ervěnicích se neustále zhoršuje, teď jsme zvýšili četnost kontrol. Lidé se v bytech neustále střídají, přibývají rodiny i ze Slovenska, což je opravdu velký problém. Proto jsme nyní řešili možné postupy i s cizineckou policií, která nám vysvětlila, jak to je s ubytováváním cizinců a kdy proti nim mohou případně zakročit. Mým cílem je uzavřené domy vykoupit, a dostat do nich slušné lidi. To je jediná šance, jak pomoci. Byty tam již nesmí skupovat další spekulanti,“ říká Dana Jurštaková.

I v Chomutově se místní politici shodují na nutnosti tlačit na legislativu, která účinnějšími zákony pomůže v obchodu s chudobou a uleví slušným nájemníkům. Cesty ale hledají i na místní úrovni. „Jednak jsme jako Nový Sever byli u návrhu a odsouhlasení bezdoplatkových zón, dále se také snažíme vždy o konkrétní činy v konkrétních objektech,“ říká zastupitel Milan Štefanov. „Již teď máme metodiku, kterou provádíme v praxi. Majitelé problémových bytů, kteří je skoupili například v dražbách, bydlí z velké části mimo Chomutov. A my je musíme fyzicky dostat do Chomutova k přestupkové komisi, k podání vysvětlení na Policii ČR nebo k soudu. Takže po stížnosti například na rušení nočního klidu, poškozování majetku a podobně, následuje petice nebo krátká zpráva, volání na policii, odeslání dopisu na Policii ČR, duplicitní odeslání našemu extra právnímu zástupci, obesílání majitelů bytů a jejich nájemníků a řešení na přestupkové komisi nebo před soudem. Chceme vytvořit pracovní skupinu na městě ve složení: výbory SVJ, Policie ČR, městská policie, zástupce dané lokality.

Musíme také zjednodušit proces od nahlášení události až po vyřešení; to musí nastat v rámci několika dní, ne týdnů,“ popsal Milan Štefanov s tím, že lidé v domě by uvítali, aby problémové byty přešly zpět do vlastnictví města; to by je koupilo a pohlídalo, se kterými nájemníky se podepíše nájemní smlouva.

„Sám žiji na Dukelské ulici, která je do vyloučených lokalit zařazena. Naštěstí je tu situace výrazně lepší než před patnácti lety, ale tu osobní zkušenost mám. Rychlá řešení hasí jen největší problémy, ale nejdou ke kořenům a tedy i ke skutečné nápravě,“ říká zastupitel za Pro Chomutov Daniel Černý.

„Co můžeme dělat jako město? Vzdělávat sociální pracovníky, kteří nabídnou alternativu k přežívání v dluhové pasti, k práci na černo a nevyhovujícímu bydlení a umějí motivovat ke změně životní strategie. Je nezbytná finanční i metodická podpora škol, protože co se mění hůře u dospělých, je u dětí snadnější. Musíme podporovat talenty a smysluplné trávení volného času a nabízet alternativu k bydlení na ulici, v ubytovně nebo předraženém holobytě. Důležitá je spolupráce s Úřadem práce, ten již dnes může dávky přesměrovat tak, aby nedocházelo k jejich zneužití. Funguje zavádění správců lokalit a hřišť. Městská policie ve spolupráci s Policií ČR musí řešit problémy bezodkladně a nezaujatě. To jsou kroky, které postupně léta zanedbávanou situaci řeší, a které jsme také okamžitě po našem vstupu na radnici začali zavádět. Na úrovni obce to zdaleka nekončí. Čelem k problému musíme donutit postavit se i kraj a především stát,“ vysvětlil Daniel Černý.

S úplně jiným pohledem a směrem by chtěl přijít Jiří Suremka z chomutovské ODS. Ten se domnívá, že město by mělo urychleně zprivatizovat i zbytek bytů ze svého majetku. Jinak prý hrozí, že se z nich stanou byty sociální.

„Návrhem privatizace městských bytů jejich dlouhodobým nájemníkům se snažíme předejít tomu, aby vyloučené lokality vznikly v centru města. V současnosti dochází k vytlačování nepřizpůsobivých z nájemních bytů na sídlištích. Nahrazují je nově příchozí pracovníci průmyslových firem. Obáváme se, že stát směřuje k tomu, že města donutí vytvořit sociální byty dle svého zvráceného pohledu. V takových bytech by pak ale nemohli bydlet současní nájemníci, ale paradoxně ti, kterých jsme se konečně začali zbavovat. Jako bumerang by tito lidé přistáli v centru města,“ domnívá se.

Společenstvím vlastníků, která by se ráda poradila o zákonných možnostech řešení problémů se spekulanty, nabízí Vlasta Štochlová své zkušenosti zdarma. Obrátit se na ni můžete na e–mailu: na. borku@seznam. cz.

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video