Žatecké dvorky ožily. Dny evropského dědictví trochu jinak

2018-09-27 09:16:00

Žatec (hf) Během dnů evropského dědictví, které se konaly minulou sobotu, se lidem otevřela místa a zákoutí, na které neměli doposud šanci vstoupit nebo důvod se vydat. Celkem bylo možné navštívit sedmnáct míst, která nabízela různorodé vyžití.

V Křížově vile se odehrával řemeslný jarmark. Příchozí návštěvníci si mohli zakoupit šperky, keramické výrobky, malované obrázky, papírové košíčky, patchwork, plechové krabičky a spoustu dalších dekorací. Dalšími běžně dostupným dvorkem byl také Dvůr U Svatého Jakuba, kde probíhaly komentované prohlídky objektu. Na dvorku, který se ukrývá v útrobách Galerie Sladovna, probíhalo malování na ,,filmové“ téma s umělci Ivou Mottlovou a Kryštofem Vinterem. Turisté i místní si zde mohli zkusit nakreslit například vlastní autoportrét. Uvnitř galerie se promítala pohádka Sedmero krkavců a film S láskou Vincent.

Návštěvníky Dnů evropského dědictví především lákala běžně nepřístupná místa v soukromých objektech. Například v průjezdu čp. 10 vedle bývalé spořitelny na náměstí Svobody byl Historický dvorek se středověkou hudbou a poznáváním historických osobností. Na dvorku čp. 53 a 54 nám. Svobody, což je na hradbách, byl Relaxační dvorek doplněný výstavou fotografií Milana Drlíka.  

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště SČMSD si nemohly připravit nic jiného, než Kulinářský dvorek, kde měli návštěvníci možnost ochutnat cibulovou polévku, cibulový koláč, jablečný závin, cibulové a tvarohové sušenky a v neposlední řadě míchané nápoje z žateckého piva.  

Dvorku ve Dvořákově ulici naproti divadlu na hradbách se ujaly žatecké spolky A dál?, ŽOK (Žatecký okrašlovací kolektiv) a Občasné sdružení. Lidé zde měli možnost setkat se a pohovořit si o krátkodobých a dlouhodobějších vizích se zástupci jednotlivých spolků, zahrát si deskové hry, vyrobit si brož z živých květin s pomocí floristky Jitky Barborkové nebo ochutnat muffiny od úspěšné žatecké foodblogerky Gabriely Pospíšilové. Nechybělo ani hudební vystoupení Ráchel Pabiánové, která zazpívala a zahrála na kytaru.

Husitská bašta se stala místem módních přehlídek včetně historického spodního prádla. Divadelní spolek Jitřenka zaplnil Pohádkový dvorek v pasáži u městské policie a sehrál dvakrát dvě krátká představení pro nejmenší diváky. Kamarád LORM se ujal Veselého kreativního dvorku u dočasného sídla knihovny. Klub Budík zajistil Hudební dvorek na Hošťálkově náměstí. Diváci si poslechli rock, ska, reggae, alternative, jazz i folk.

Zcela zdarma byla přístupná všechna žatecká muzea. Zcela originálním a velmi atraktivním doplněním celodenního programu byla procházka za historií spojenou s lóží (spolkem) svobodných zednářů v Žatci. Celkem sedm desítek lidí se vydalo na cestu ulicemi, aby mimo jiné zjistili, kde byl lóžový dům – dnešní soukromá alergologie kousek pod restaurací Václavka. Podobně unikátní byla návštěva zákulisí historické budovy divadla. 

Akce otevřených dvorků není žádným nováčkem, ani začátečníkem. Již v roce 1981 se dali dohromady významní umělci, v čele se sochařem Čestmírem Suškou, aby vystavili svá díla na běžně nedostupných dvorcích Malé Strany. Návštěvníci s mapou v ruce prozkoumávali tajuplná zákoutí centra Prahy a ve veřejném prostoru objevovali site-specific instalace od různých československých autorů. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video