Sbor dobrovolných hasičů pořádal den otevřených dveří

2018-09-29 06:15:00

Žatec (hf) Již po čtvrté pořádal Sbor dobrovolných hasičů Žatec v areálu žatecké nemocnice den otevřených dveří. Letos se konal při příležitosti výročí sto let od vzniku samostatného státu. Na malé i velké návštěvníky čekaly statické a dynamické ukázky, dětské soutěže s hasičskou tématikou, ale také ukázka techniky, výzbroje a výstroje. Všichni měli šanci nechat se prozkoušet během preventivní výchovné činnosti. Během ukázek nechyběl ani nový přívěs, který byl nedávno zakoupen z prostředků města Žatec společně s pivním setem.

,,Návštěvníci si zde mohou prohlédnout veškerou cisternovou techniku, ale také například technický automobil s nástroji na vyprošťování u dopravních nehod. Pak zde máme také dvě dětské soutěže – jízdu na koloběžce, takovou jízdu zručnosti a následně stříkání pomocí džberové stříkačky na pyramidu z plechovek. Všichni příchozí se mohou podívat také do útrob, kde uvidí veškerou výstroj a v horní části také klubovnu, kde probíhá projekce z našich zásahů, během nichž jsme natáčeli palubními kamerami. Máme zde také preventivní výchovnou činnost, kde jsou na plakátech k vidění takzvané ,,domečky rizik“ ve špatné a správné variantě,“ popsal, co vše je na akci k vidění zástupce velitele žateckých dobrovolných hasičů Petr Šutera.

,,V rámci bývalého okresu jezdíme na nejrůznější akce, hlavně co se týče preventivní výchovné činnosti. V rámci dotace Města Žatec jsme proto zakoupili nejen nové přívěs, ale také pivní set, který slouží také jako zázemí pro naše členy například při požárních asistencích. Před necelým měsícem třeba v rámci Dočesné,“ vysvětluje nadto starosta sboru dobrovolných hasičů Lukáš Job.

Den otevřených dveří, který organizuje sbor pravidelně, je pokaždé spojený s výročím či jinou významnou událostí, jako například během oslav 750 let města Žatec, 1010 let od první písemné zmínce o městě, a pak také ve spolupráci s Nemocnicí Žatec při otevření transfuzní stanice.

,,Většinou jsme po skončení každého ročníku museli na výjezd. Uklidnili jsme materiál a v tom byl hlášen požár, přívalový déšť a jiné. Minulý rok to byl například výjezd k požáru, který napáchal největší škody v rámci celého Ústeckého kraje,“ uvedl pro zajímavost Lukáš Job a na závěr dodal: ,,Prostory areálu jsou sice menší, ale snažíme se den otevřených dveří každoročně pořádat, aby se dobrovolní hasiči dostali do podvědomí lidí, protože je nás čím dál tím méně. Už se nám i povedlo, že se tu byli podívat nějací kluci, a pak přišli, že by měli zájem o členství, za což jsme samozřejmě rádi. V dnešní době konkurovat technologiím, jako jsou tablety a počítače, je složitější, protože práce dobrovolných hasičů je přeci jen o fyzické námaze a práci rukama.“

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video