Podbořanští studenti a jejich přátelé koncertem v Žatci pomohli dvěma památkám

Hedvika Fajkusová, Alla Želinská 2018-09-28 16:31:00

Žatec, Podbořany - Charitativní koncert pro dvě žatecké památky (synagogu a Mederův dům) uspořádaný v pátek 21. září studenty Gymnázia a SOŠ Podbořany a jejich přáteli přilákal v pátek v podvečer desítky, ne-li stovky posluchačů, návštěvníků, hostů. Vynesl částku 18 617 korun. To však nebyl jediný přínos. Největším aktivem bylo to, že se dané žatecké památky dostaly více do povědomí místních i podbořanských občanů, kteří budou moci načerpané informace přenášet dál svým přátelům a blízkým. Jen každý pátý přítomných návštěvníků totiž věděl, kde se Mederův dům nachází. Osvěta tedy byla více než potřebná.

Hned v úvodu charitativního koncertu ke krásné atmosféře a dobrému skutku přispěla skupina Modrá kost v čele s Janou Michalcovou z Lubence. Zazněly bubny Australian Buš-kovice, vlastní aranžmá písně Eda Sheerana zahrál na kytaru Martin Koňák, osobitý hudebník a ředitel ZUŠ Podbořany Martin Říhovský předvedl Koncert C dur pro kontrabas, dále pak vystoupily Eliška a Zuzana Pěknicovy, studentka žateckého gymnázia Ráchel Pabiánová, na flétnu zahrála Berenika Procházková, Aneta Rothová zazpívala a zahrála na kytaru, klavíristu Petra Poplšteina doprovodil na kytaru Jakub Kadavý, Matyáš Svitok následně zarecitoval slova svérázné básně od Jaromíra Kubátka. Dále vystoupili Tereza Pavlíčková, Pavla Gubíková, Tereza Pticenová, Dan Idžakovič s učitelem Josefem Baštou, Viktorie Stankovičová, Kristýna Šídová, Sarah Wanglerová, Slovanský tanec Antonína Dvořáka na klavír čtyřručně krásně zahráli učitelé podbořanského gymnázia a SOŠ Romana Havrdová a Vojtěch Václav Pour z Ročova...

Nechyběla ani děkovná slova z úst učitelky podbořanského gymnázia a organizátorky koncertu Marcely Svejkovské, majitele synagogy Daniela Černého a předsedy spolku Mederova domu Petra Antoniho. Ten si navíc pro všechny přítomné připravil prezentaci o jednom z nejkrásnějších středověkých domů v Žatci, který by se měl do dvou let proměnit ve výstavní prostory. Expozice by měla například připomenout Jana Husa a jeho vztah k Žatci, ale také známé dílo ,,Oráč a smrt“ z pera žateckého městského notáře Jana ze Žatce z roku 1400. ,,V plánu je toto dílo interaktivní formou zmodernizovat, aby bylo přístupné i mladším generacím,“ upřesnil Petr Antoni.

Žatecké památky synagoga a Mederův dům se v příštích měsících začnou opravovat díky evropským dotacím. Stejně jako radnice, knihovna a dům na náměstí 5. května, jejž bude opravovat Žatecký pivovar, jde o památky, které získaly evropskou finanční podporu díky kandidatuře města do UNESCO. Získaná částka však veškeré náklady na rekonstrukce nepokryje a charitativní koncert byl tak jednou z možností získání dalších peněz. ,,Naše spoluúčast na projektu je pět procent, což dělá něco málo přes 1,2 milionu korun,“ vysvětlil předseda spolku Mederova domu Petr Antoni.

V rámci koncertu tak mohli všichni příchozí finančně přispět do průhledné kasičky. Podnikatelé si mohli u pořadatelů vyzvednout také sponzorské smlouvy, pokud by se rozhodli darované peníze odečíst z daní.

Zvláštní jedinečnou atmosféru historického interiéru synagogy podtrhly během večera rozsvícené svíčky. Organizátoři se postarali i o bohaté občerstvení. 

Napsal(a): Hedvika Fajkusová, Alla Želinská

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video