Povolání kandidátů jsou pestrá, převládají podnikatelé, učitelé, důchodci

Alla Želinská 2018-10-04 10:00:00

Podbořansko - Podnikatel, živnostník, důchodce, technik, učitel, lékař. To je nejčastěji uváděná profese na kandidátkách pro říjnové komunální volby na Podbořansku. Podle statistik je mezi kandidáty v regionu podnikatelů nebo živnostníků nejvíc, přibližně 12 procent. Důchodců je desetina. Šest procent lidí uvádí jako svou profesi technik, pět procent učitel. Kandidují také lékaři, zdravotní sestry či ošetřovatelky, státní zaměstnanci, operátoři, dělníci, řidiči, zemědělci, starostové, místostarostové i studenti.

Česká strana sociálně demokratická jde v Podbořanech do voleb v čele s místostarostou města Karlem Honzlem a zastupitelem a radním Josefem Čerňanským. Ten je původní profesí mechanizátor, dlouholetý starosta Podbořan (1990-2006), již v důchodu. A další tři lidé na kandidátce této strany jsou důchodci, čtyři kandidáti jsou učitelé, jeden student.

KSČM do voleb vede Karel Zerner, který jako povolání uvádí podnikatel. Druhý na kandidátce je stavbyvedoucí – důchodce Bohuslav Hanus. Uvedená povolání dalších kandidátů jsou pestrá. Nechybějí mistři, referent výstupní kontroly, kadeřnice, taxikář, pedagogický pracovník, dělník.

KDU – ČSL má v čele vedoucí laboratoře Dagmar Pištěkovou a Petra Paroubka, u nějž je v kolonce po-volání uvedeno diplomovaný zdravotnický záchranář. U dalších lidí na kandidátce je to třeba vedoucí knihovny, servisní technik plynových zařízení, lékárnice, operátor výroby, prodejce rybářských potřeb, kuchař - číšník a dvakrát učitelka.

Finanční ředitel, člen zastupitelstva města a starožitník. To jsou povolání Leo Peterky a Miroslava Švarce v čele kandidátky Naše Podbořansko. Ta je zajímavá v tomto ohledu tím, že na ní jsou dva současní zastupitelé města, čtyři pedagogové (učitelky a učitel), čtyři živnostníci, ale i majitel společnosti či vedoucí stavební správy.

Občanská demokratická strana se řadí na pravou stranu politického spektra a bývá někdy označována za stranu podnikatelů. Na kandidátce v Podbořanech má nyní 6 ředitelů či ředitelek, vedoucích nebo osob výdělečně činných, mezi nimi např. ředitelka MŠ Hlubanská I. Haragová, ředitelka 1. České společnosti Z. Bechyňová. Také dva hasiče – jednoho dobrovolného, velitele SDH a jednoho profesionálního. Do voleb ODS v Podbořanech vedou starosta města Radek Reindl a provozní ředitel Milan Jedlička.

Tři lékaři jsou na kandidátce Podbořanští patrioti. To platí také o jedničce kandidátky Petrovi Ráliši, jenž je praktickým lékařem. Dvojkou je soukromý zemědělec Tomáš Vaněk. Na kandidátce nechybějí ekonomové, podnikatelé, učitelé, archeolog, tajemník městského úřadu nebo projektant elektro.

Všechny kandidátky, které jdou v Podbořanech do voleb, mají maximální počet členů. Tedy stejný, jako je počet míst v podbořanském zastupitelstvu, 21. V komunálních volbách tak v Podbořanech kandiduje 126 lidí. Pro srovnání. Před čtyřmi lety se ve městě o přízeň voličů ucházelo celkem 8 stran a hnutí, kandidovalo o 42 lidí víc.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video