Spolek Roztančené kolečka nemohl oslavit svých deset let jinak, nežli tancem

Hedvika Fajkusová 2018-10-06 08:34:00

Žatec (hf) Letos v září tomu bylo přesně deset let, kdy byl založen spolek Roztančená kolečka v čele s Jaroslavou Panskou, Evou Ládovou a Ivanou Jaholčíkovou. Výročí oslavil spolek v prostorách Domova pro seniory v Žatci, a jak jinak než tancem a dobrým jídlem. Pro všechny klienty bylo připraveno pohoštění v čele s krásným marcipánovým dortem.

,,Slavíme již deset let. Za tu dobu spolkem prošlo tolik klientů, že se to nedá ani spočítat. Přibližně je to kolem devíti desítek vozíčkářů a 180 tanečních asistentů, jelikož neučíme tančit jen vozíčkáře, ale také jejich kamarády a rodinné příslušníky. Co by to totiž bylo platné, kdyby uměl tančit vozíčkář, ale neměl by s ním kdo tancovat. My naučíme tančit maminku, tatínka i kamarády. Společně pak mohou jít na zábavu nebo na ples a užít si ho plnohodnotně,“ říká předsedkyně spolku Jaroslava Panská.

Spolek Roztančená kolečka se však nezabývá jen tanečními kurzy, ale také bezbariérovostí města. ,,V tomto případě spolupracujeme s komunitním plánováním, kam náš projekt spadá. Provádíme přednášky na školách o prevenci úrazů s následným usednutím na invalidní vozík nebo těžkým poškozením zdraví, také se zabýváme přednáškami o šikaně, a jak pomoci postiženému člověku na ulici, jak převést přes silnici slepce a podobně,“ vysvětluje Jaroslava Panská, která doufá, že Roztančená kolečka budou sloužit lidem alespoň dalších deset let.

Spolku přišel popřát také ředitel Domova pro seniory a Pečovatelské služby v Žatci Petr Antoni: ,,Chtěl bych Jarce Panské předat květinu, protože si ji zaslouží. Jarko, máte za sebou deset let, ale určitě dalších deset a deset je před vámi.“ Petr Antoni všem připomenul historku o tom, jak celý nápad se založením spolku vzniknul. ,,Před deseti lety se začalo v Žatci komunitně plánovat a my jsme na radnici pozvali aktivní lidi, kteří by se rádi podíleli na společném rozvoji města v sociálních službách. První jednání se odehrálo v zasedacím sále v patře radnice. Když jsem se setkal s Jarkou Panskou tak jsem dostal jako vedoucí odboru ihned vynadáno, že jsme si pozvali vozíčkáře a nezprovoznili jsme výtah,“ vyprávěl nyní již s úsměvem Petr Antoni a nadto podotknul: ,,Díky tomu jsme se však ve městě leccos naučili. Dnes když se něco plánuje, tak je jasným kritériem bezbariérovost.“

,,Velké díky patří hlavně městu Žatec za to, že nás podporuje v akcích, jako jsou taneční kurzy a každoročně pořádaný vozíčkářský ples. Byli jsme dokonce první v celé České republice, kteří vozíčkářský ples uskutečnili,“ říká na závěr Jaroslava Panská, která společně s Ivanou Jaholčíkovou odstartovala slavnostní kurz tancem na píseň Skyfall od Adele.

Napsal(a): Hedvika Fajkusová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video