Ve většině obcí na Žatecku se po volbách situace nezmění

Hedvika Fajkusová 2018-10-09 10:48:00

Žatecko (hf) Komunální volby se nevyhnuly ani menším obcím na Žatecku. Od těch by si však měli městští obyvatelé vzít příklad ve volební účasti. Ve většině případů byla totiž jednou tak vyšší – více než 60 procent.

Bitozeves

V Bitozevsi byla například volební účast 73,18 procent. Zvítězilo zde politické hnutí ANO 2011, které získalo 36,64 % hlasů a čtyři mandáty. Výsledky zde jsou celkem vyrovnané, protože jako druzí se umístili Občané pro Bitozeves (32,37 %), kteří získali rovněž čtyři mandáty. Jako třetí s jedním mandátem skončili komunisté. Zastupiteli zde budou Jan Horák, Ivan Kolár, Jiina Melagová, Lukáš Kulich, Tomáš Behina, Ludmila Kapletová, Jan Pour, Martina Šatopletová, Milan Heřt, Jan Brabenec a Olga Kolárová.

Čeradice

Velké očekávání měli v Čeradicích, kde však svou pozici obhájila strana ,,Za lepší Čeradice“ (58,5 %) v čele se starostkou Vladimírou Chybovou, která získala pět mandátů. Jako druzí a třetí s jedním mandátem se umístili strany ,,Obec pro občana“ a Bohemia. Zastupitelská křesla zasednou Vladimíra Chybová, Miroslav Edl, Jana Rábová, Jakub Cholt, Lucie Brisudová, Martin Cholt a Hynek Slavík.

Deštnice

V Deštnici se volilo celkem sedm zastupitelů. Stejný počet mandátů (tři) získala první NAŠE OBEC (Luděk Pettrich, Miroslav Bobek, Andrea Fencková) a druhá OBČANÉ PRO ROZVOJ OBCE (Lucie Vokurková, Tomáš Staněk, Renata Benešová). Na třetí pozici s jedním mandátem skončila NAŠE VESNICE s Jaroslavem Hokešem, který přeskočil lídra Čeňka Pospíšila.

Holedeč

V Holedeči se o zastupitelská křesla ucházelo celkem pět volebních uskupení. Zde s jasnou převahou zvítězila s 51,62 % hlasů strana HHVS (Holedeč, Holedeček, Veletice, Stránky). Nejvíce preferenčních hlasů získal starosta Zdeněk Krejčík.Vedle něho do zastupitelských křesel zasednou Evžen Solar, Viktor Uhlík, Zdeňka Gabrielová, Hana Dvořáková, Pavel Adamec, Milan Solar, Martin Nuhlíček a Jan Wagner.

Liběšice 

V Liběšicích zcela převálcovala opozici strana NAŠE VESNICE v čele se starostkou Petrem Valentou. Získala 85,31 % hlasů, což dělá celkem osm mandátů. ,,Nově“ zvolenými zastupiteli, včetně Petra Valenty, jsou Michaela Gondeková, Hana Kolářová, Lukáš Klíma, Irena Štejnarová, Tereza Kocíková, Pavel Holštajn, Jaroslav Herold a v opozici Vlastimil Trefil.  

Libočany 

V Libočanech měli obyvatelé o volby také velký zájem. Odvolit jich přišlo více než 73 procent. Volilo se zde devět zastupitelů a sedm z nich získalo SDRUŽENÍ NEZÁVISLÝCH KANDIDÁTŮ PRO ROZVOJ LIBOČAN 2 v čele se starostou Ivanem Teuberem. V pořadí druhá a třetí strana získala v obou případech pouze jeden mandát. Zastupitelská křesla zasednou Ivan Teuber, Petr Vacek, Roman Kopčík, Jaroslav Holas, Vojěch Šubrt, František Stupka, Jaroslav Paroha, Petr Roubíček a Martin Chrenko. 

Lišany 

V Lišanech byl boj o sedm zastupitelských křesel snad nejtěsnější. Česká strana sociálně demokratická získala 52,04 % hlasů a obsadila čtyři mandáty. Druhá Komunistická strana Čech a Moravy obhajuje s 47,96 % hlasy tři mandáty. 

Měcholupy 

V Měcholupech jsou občané spokojeni se současným vedením, jelikož strana Sdružení nezávislých kandidátů Měcholupy v čele se starostkou Dorisou Černíkovou získala 56,81 % hlasů a sedm mandátů. Zbylá dvě zastupitelská křesla zasednou kandidáti Radomír Holan a Josef Řezáč z VIZE 2022. 

Nové Sedlo 

V obci Nové Sedlo skončila strana starosty Petra Sýkory ,,Za demokratickou stranu“ až na druhém místě za volebním uskupením Společně za rozvoj tradičního venkova.  

Staňkovice 

Ve Staňkovicích nebyl v porovnání se zbylými obcemi o volby přílišný zájem. Volební účast byla pouhých 41,68 procent. Zvítězila zde strana starosty Zdeňka Libicha Za rozvoj obce s 62,34 procenty. Jako druzí pak Občané pro Staňkovice s 37,66 procenty hlasů. Po boku Zdeňka Libicha usednou do křesel Iveta Vostrá, Hana Umlaufová, Zdeněk Kutřín, Pavel Pařízek, Josef Vitásek, Jana Štěchová, Zdeněk Kadlec a Ján Cambel. 

Výškov 

Ve Výškově opět zvítězila strana současného starosty a to NEZÁVISLÍ - ZA VÝŠKOV, ROZVODNU A POČERADY s 48,52 procenty hlasy. Druhé skončilo SDRUŽENÍ NEZÁVISLÝCH KANDIDÁTŮ VÝŠKOV, ROZVODNA A POČERADY (34,93 %) a třetí Sdružení nezávislých kandidátů obce Výškov a Počerady (14,63 %). 

Zálužice

Největší zájem o volby měli občané Zálužic a spádových obcí Rybňany a Stekník. Zde přišlo volit 82,67 procent potencionálních voličů. Strana starosty Jakuba Ihnatoly Sdružení nezávislých kandidátů pro obce Zálužice, Stekník, Rybňany (28,08 %) získala pouze jeden mandát. Jako první se umístila strana JISTOTA pro obce Zálužice, Rybňany a Stekník (38,85 %) a druhá STERYZA (33,08 %). Za JISTOTU zasednou Danuše Cilcová a Jana Závodská. Za STERYZU Zdeněk Konečný a skokanka Danuše Lochnerová.

Žiželice 

V Žiželicích vyhrála s přehledem strana ZA TRVALÝ ROZVOJ OBCE (66,19 %) v čele s Helenou Makukovou. Ti získali celkem pět mandátů. Zbylé dva si rozdělí strany Právo na pitnou vodu a obnovu zdevastované obce z finančních prostředků ČEZ a. s. a Komunistická strana Čech a Moravy. Zastupiteli tedy budou Helena Makuková, Petr Kvítek, Květa Panská, Bohumil Mašek, Jan Provazník, Jiří Kot a Radek Hyhlan. 

Blažim, Tuchořice, Libořice

Jednoduchou volbu měli občané obcí Blažim, Tuchořice a Libořic, kde bylo ve všech případech na výběr pouze z jedné strany. Zřejmě z tohoto důvodu byla v obcích volební účast nižší. V Blažimi (63,73 %) ,,zvítězila“ strana Rozvoj Blažimi čele s Oldřichem Sodomkou. Zastupitelstvo bude stejné jako ve volebním období 2014-2018. V Tuchořicích (42,11 %) kandidovala pouze Komunistická strana Čech a Moravy v čele se starostou Ladislavem Kubiskou a v Libořicích (49,31 %) strana VENKOV s nejvíce preferenčními hlasy pro současnou starostku Evu Vrábíkovou.

Napsal(a): Hedvika Fajkusová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video