Povolební vyjednávání – Co bude dál?

2018-10-20 04:52:00

Žatec (hf, jh) Výsledky komunálních voleb jsou již sečteny. Do pátku 19. října běží desetidenní lhůta, během níž mohou být podávány stížnosti na průběh voleb k nejvyššímu správnímu soudu. Pokud nikdo průběh voleb nezpochybní, bude svoláno ustavující zasedání nově zvoleného Zastupitelstva města Žatce, a to do patnácti dnů. Pozvánka na první zasedání zastupitelstva, které se uskuteční v Kulturním domě Moskva, musí být zveřejněna minimálně sedm dní před svoláním. Ne však dříve než uplyne lhůta na podání stížností. Ustanovující zasedání zastupitelstva se tak může konat nejdříve v pondělí 29. října a nejpozději v pondělí 5. listopadu.

Povolební vyjednávání jsou v plném proudu. Rýsuje se spolupráce hnutí ANO 2011 s Volbou pro město, Unií pro sport a zdraví, SNK Evropskými demokraty a Srdcem regionu s případnou podporou dalších stran. Takové uskupení by dalo v zastupitelstvu pohodlnou většinu (min.15 mandátů).

V tomto případě by starostkou měla být opětovně Zdena Hamousová, která získala nejvíce preferenčních hlasů, a pro kterou by to bylo již třetí období v řadě. Město by také mělo dále mít dva místostarosty. Jedním z nich by měl být zřejmě lídr politického hnutí ANO 2011 Radim Laibl a druhý kandidát ze strany Volba pro město – pravděpodobně Jaroslav Špička.

Zde je otázkou obsazení rady města, kdy je možná buď široká koalice s mandáty pro většinu kandidujících stran podporujících koalici, nebo si posty mohou rozdělit pouze tři nejsilnější uskupení (ANO 2011, Volba pro město, Unie pro sport a zdraví).

Ve hře by mohla být také varianta Volba pro město (3), Unie pro sport a zdraví (3), Srdce regionu (2), ODS (1), SNK Evropští demoktraté (1), Piráti (1) a SPD (1).

Tato varianta není příliš pravděpodobná, protože by se opírala pouze o většinu dvou hlasů a připadala by v úvahu pouze v případě, kdyby se nepodařilo dohodnout širokou koalici.

Poslední možností je určitá kombinace těchto dvou variant, která by ale předpokládala, že by někteří zastupitelé nebyli ochot-ni respektovat rozhodnutí svých stran a sdružení.

Jedná se zatím o pouhé spekulace, vše ukáže průběh povolebních vyjednávání a nakonec samotné ustavující zastupitelstvo.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video