Rabas: Společenstvím vlastníků musíme ulehčit

Soňa Šímová 2018-10-18 10:04:00

CHOMUTOV (soš) — V chomutovské kavárně Café Rouge se uplynulé sobotní odpoledne dalo očekávat napětí. Právě zde totiž čekal na verdikt voličů kandidát na senátora Přemysl Rabas spolu s manželkou, přáteli a příznivci. Atmosféra ovšem byla klidná a přátelská. Krátce po patnácté hodině už bylo jasno a při slavnostním přípitku Přemysl Rabas mohl poděkovat všem, kteří ho svou podporou dostali na následujících šest let až do senátorského křesla. Nejvíce ho potěšila 33 procentní volební účast v Blatně, kde žije, a kde mu dalo hlas 81 procent voličů.

Většině lidí přirostl k srdci jako bývalý dlouholetý ředitel chomutovského Zooparku. „Zoopark je moje srdeční záležitost. Věřím, že za těch 16 let se mi ho povedlo posunout jak po odborné stránce složením zvířat, zapojením do evropských projektů, zapojením do prestižních mezinárodních organizací, tak i po ekonomické stránce. V posledních letech než jsem skončil, tak tržby každý rok rostly o víc než milion korun. Rozvoj byl velmi dobrý, získal si velmi dobré postavení v evropském společenství zoologických zahrad. Myslím, že tam patří a že se tam určitě i vrátí,“ říká Přemysl Rabas.

Podle něj má Zoopark stále obrovský potenciál: „Trošku mě mrzí, že za posledních 10 let jede setrvačností, trošku zešedl a maličko vlastně upadla i jeho odborná úroveň. Musí přijít vizionář, který uvidí dál, než na další volební období, ale na 10, 20 let dopředu a dokáže ho někam posunout.”

Přemysl Rabas ovšem nyní vede Zoo ve Dvoře Králové. Právě to mu při kampani měli mnozí za zlé s tím, že v regionu nežije. „Bydlím pořád na Blatně, mám tady rodinu, děti tu chodí do školy a já dojíždím za prací, jako dojíždí tisíce lidí. Jsem tu doma 55 let a jsem tady rád,“ vysvětluje senátor.

Ze své funkce by samozřejmě rád regionu pomohl. „Pokud by to vyšlo, rádi bychom se sousedními senátory založili podvýbor, který by se zabýval problematikou sídlišť tady v Krušnohoří,“ nastínil Rabas. V jeho rámci by chtěl pomoci i s jedním z nejpalčivějších problémů — obchodu s chudobou. „Určitě bych se chtěl v nejbližší době sejít se starostou Kadaně Jiřím Kulhánkem, protože ho považuji za velmi kvalitního politika na komunální úrovni. Nemyslím si třeba, že bezdoplatkové zóny jsou řešením problému na sídlištích. Je potřeba vytvořit lepší legislativní rámec, ve kterém se budou pohybovat Společenství vlastníků jednotek, protože těm je potřeba činnost ulehčit a usnadnit. To je jedna z těch důležitých věcí,“ říká Senátor. Dalším z témat, které je mu velmi blízké a rád by mu dal v Senátu prostor, je životní prostředí.

Obavy z toho, že by nestíhal být zároveň ředitelem Zoo ve Dvoře Králové a senátorem, nemá. „Moje výhoda je, že jsem si to vyzkoušel. Byl jsem ředitelem chomutovského zooparku a zároveň poslancem. Jako manažer jsem neměl kolem sebe tak široký kolektiv, jako ve Dvoře Králové, musel jsem většinu věcí řešit sám. Ve Dvoře to mám mnohem jednoduší. Je tam kvalitní tým spolupracovníků, a já se nebojím toho, že bych tu Zoo nějak zanedbával a zároveň nezvládal práci senátora. Horní a dolní komora parlamentu mají svá nezastupitelná místa, ale při srovnání byla práce poslance ještě o něco náročnější, než bude práce senátora, uzavřel Přemysl Rabas.

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video