Z ervěnického domu hrůzy jsou squaty pro feťáky. Zastaví někdo miliardový byznys s chudobou?

Soňa Šímová 2018-11-23 17:23:00

JIRKOV (soš) — „Během několik let se sem přijelo podívat mnoho politiků, nepomohl ale nikdo,“ říká už odevzdaně správce několika SVJ v Nových Ervěnicích Miroslav Rozsypal. Z domu v ulici Fr. Schmieda, který byl ještě na konci srpna plný života a obyvatelný, je dnes ruina plná nepořádku, stříkaček a podivných existencí. „Jestli vláda nezasáhne, za rok nejpozději dva, tady zbankrotují další tři domy,“ dodává Miroslav Rozsypal.

Ruina na konci ulice je k nepřehlédnutí. Vybitá okna i dveře, nepořádek. Kolem domu chodí tam a zpět několik postav, jejichž pohyby dávají už z dálky na srozuměnou, že jde o narkomany. Rozhlíží se kolem a pak zmizí uvnitř. Vcházím do jednoho ze vchodů, pod nohami mi křupe sklo a všude je cítit zápach exkrementů. Nutno říci, že chodby tohoto domu v posledních letech nikdy nebyly čisté, ovšem když se pootevřely dveře do bytů jednotlivých nájemníků, situace byla většinou diametrálně odlišná. Teď už dveře do bytů nikdo otevírat nemusí.

Buď jsou dokořán, nebo chybí úplně.

Do některých příbytků se přes hromady nepořádku nejde ani dostat.

V dalším mě vítají zvlněné parkety, vytrhaná kuchyňská linka, zbytek injekční stříkačky…

„To tu udělaly děcka, ty to tu rozbily hned, jak se odtud lidi odstěhovali,“ tvrdí slečna Tereza, která evidentně chtěla vejít dovnitř, ale čeká, až se nikdo nebude dívat. Jakmile současní „nájemníci” zaslechnou cizí osobu, zdá se dům prázdný. Jen tu a tam se odněkud ozve šepot nebo tiché kroky. Ovšem policie sem jezdí denně.

Přijela tam i pár hodin po mé návštěvě. „Obyvatelé volali policii, že se jim něco ztratilo, ani jeden z nich ovšem v domě oficiálně nebydlel,“ upřesnil mi Miroslav Rozsypal. „Dům je vyrabovaný, zničený a prakticky trvale obydlený feťáky a dalšími existencemi.

Situace je neúnosná. Jdou po nás hasiči, policie i hygiena. Na účtu SVJ ale nejsou peníze, takže není z čeho nechat dům zabezpečit. V domě o dvou vchodech je 24 bytových jednotek, které mají 18 majitelů. „Z toho počtu platilo jen šest nebo sedm rodin, zbytek patřil spekulantům, kteří přivedli SVJ do ohromných dluhů. Když se dům začal odpojovat od energií, přestaly pak platit i zbylé rodiny,“ upřesnil Rozsypal.

Spekulanti dluží do fondu 1,3 miliónu korun. Dalších zhruba 400 tisíc korun činí dluh na energiích a pokutách. „Chtěli jsme tomu domu pomoci, nakonec se to ještě obrací proti nám. Nemůžeme totiž jen tak ukončit činnost. Stát vůbec nemyslí na to, že by SVJ mohlo zaniknout a naopak se výbor musí chovat jako řádný hospodář. Ale z čeho, když majitelé bytů neplatí?“ — rozčiluje se Miroslav Rozsypal.

Tomu teď nezbývá, než obeslat všechny majitele bytů, aby uhradili své pohledávky do určitého data a pokud se tak nestane, podat žaloby. „V případě, že pošlou peníze, budou použity na kompletní vyklizení domu včetně zabezpečení, zazdění a preventivní postřiky. To všechno vyjde minimálně na 150 tisíc korun,“ uzavřel Rozsypal.

O situaci v Jirkově se v uplynulých dnech zajímala i ombudsmanka Anna Šabatová, která přijela na pozvání zástupců zdejších Společenství vlastníků jednotek a před domem hrůzy se sešla také se starostkou Darinou Kováčovou a místostarostkou Danou Jurštakovou. „Když tu byla před čtyřmi lety, tak jsme řešili, že kvůli neplatičům jsou SVJ na pokraji krachu. Tehdy se to ještě dalo zastavit. Teď viděla, jak ten krach vypadá. Ombudsmanka se snaží hledat zákonné možnosti a mohla by pomoci při tlaku na zákonodárce,“ uvedla místostarostka Dana Jurštaková. „Rádi bychom se zároveň dali dohromady s dalšími městy, aby ten tlak na legislativu byl účinnější. Co se týče domů v ulicích Fr. Schmieda a K. H. Máchy, stále platí nabídka, že byty odkoupíme, opravíme a budeme nabízet slušným nájemníkům. To ovšem majitelé odmítají,“ dodala místostarostka.

Nadále tak alespoň společně se strážníky, pracovníky úřadu práce a sociálního odboru pravidelně dochází do problémových lokalit, kde situaci průběžně sleduje a řeší nejpalčivější problémy.


Foto: Totálně vybydlený dům v jirkovské ulici Fr. Schmieda je dnes kvůli neplatícím obchodníkům s chudobou útočištěm feťáků. Foto: Soňa ŠÍMOVÁ

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video