ROZHOVOR: Vánoce se v dětském domově slaví dřív

Soňa Šímová 2018-11-29 05:25:00

VYSOKÁ PEC (soš) — Vánoce jsou pro děti kouzelnými svátky. Ne všechny je ale stráví se svou rodinou. Ačkoliv všech 33 dětí umístěných v dětském domově ve Vysoké Peci, své rodiče má některé ani na svátky nepojedou domů. Jak se slaví Vánoce v dětském domově? Co si přejí zdejší děti pod stromeček? A jak jim můžete přispět vy? Na to jsem se zeptala ředitelky Libuše Houdové.

Jaké jsou u vás předvánoční přípravy? Vyrábí se, peče?

U nás se začíná vyrábět v lednu, takže děti u nás už mají vyrobeno. Vyrábíme totiž hromadu věcí na vánoční trhy. Letos dělaly andělíčky, malovaly obrazy, věnce, vyráběly med z květů, které sbíraly celý rok. Ještě budou péct cukroví. To všechno pak rozdělíme na dvě části. První povezeme na trhy, které se v Jirkově konají při rozsvěcení stromečku 5. prosince. Z výtěžku z prodeje pak nakoupíme pomůcky na tvoření na další rok. Druhou část povezeme na jirkovské charitativní trhy, které proběhnou 10. a 11. prosince. Výtěžek z těchto trhů jde pak na pomoc někomu, koho vybere Jirkov. Loni jsme prodali asi za 12 tisíc korun, to je krásná částka.

Jak u vás probíhá Štědrý den?

My máme Štědrý den vždy poslední úterý před Vánoci. Děti dostanou dárky od sponzorů a na besídce jim zatancují, zarecitují, zazpívají a podobně. To je jediná možnost, jak jim poděkovat. Některé děti pak odjíždí domů, letos ale asi hodně málo. Myslím, že jen tři. Ale byly roky, kdy odjíždělo třeba deset dětí. Ty, co zůstávají, mají na Vánoce komorní večeři ve svém bytě. Dostávají salát a řízek, chlebíčky, jako je to v běžných rodinách. A dostanou už jen jeden malý dárek pod stromkem. Byty jsou čtyři po osmi dětech. Vždycky dáváme sourozenecké skupiny dohromady, takže se nám může stát, že v jednom bytě je dvouleté i 24leté dítě. Naše 24letá slečna je už ve cvičném bytě, ale na Vánoce se sem vrací.

Mohou lidé vašim dětem nějak přispět?

Určitě. V Globusu bude od 1. prosince strom splněných přání. Jsme za něj hrozně vděční. Ještě se nestalo, aby některé přání nebylo splněno. Děti si samy píšou přáníčka a těší se, že se jim to splní. Lidé nám také po celý rok nosí krásné věci po svých dětech. Ale zase opatrně, i když jsme za ně rádi, neradi bychom, aby se jich tu hromadilo moc. Uvítáme také sportovní potřeby. Pak jsme rádi, když nám někdo zaplatí nějaký kroužek pro děti nebo tábor.

Co si vlastně přejí vaše děti pod stromeček?

Menší děti od stavebnic přes modelínu, korálky, výtvarné věci. Větší už kosmetiku. Nejstarší pak něco do domácnosti, co by si mohly jednou odnést. Třeba mixér, žehličku, talíře příbory.

Vzpomenete si na nějaký krásný vánoční zážitek?

Děti mi vždycky přichystají nějaké překvapení, třeba nacvičí divadlo. Před několika lety si vymyslely stínohru. Několik dětí dělalo stromy a staralo se o nalezené miminko. A skončilo to tím, že mi ho daly do rukou, že se o něj nejlépe postarám. A to mě tak dostalo, že jsem nebyla schopna slova.

Děkuji za rozhovor. Soňa ŠÍMOVÁ

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video