Co chystají příští rok ve Strupčicích

2018-12-10 12:28:00

STRUPČICE (tos) — Několik významných investičních akcí plánují příští rok uskutečnit ve Strupčicích. Investovat se bude například do místního kostela sv. Václava či do školy, která by se měla dočkat nové kuchyně a školních dílen. „Prioritou je pro nás opravit obě dvě věže kostela. Stavební povolení už je vydané, výběrové řízení na dodavatele probíhá v těchto dnech,“ řekl starosta Luděk Pěnkava. Práce na kostele, který je v majetku obce, začnou, jakmile to počasí dovolí. Předpokládané náklady se pohybují kolem dvou miliónů korun.

Radnice se v příštím roce dále chystá přestěhovat a kompletně zrekonstruovat školní kuchyni a do prostoru po bývalé kuchyni rozšířit jídelnu. Více místa bude podle starosty potřeba, protože od září 2019 se má počet žáků rozšířit o patnáct až dvacet dětí. „Ve škole jsme letos vyklidili služební byt, který přestavíme na kuchyň. Rádi bychom to stihli do nového školního roku,“ řekl starosta. I na tuto akci už obec má stavební povolení i projekt, výběrové řízení na dodavatele chce vyhlásit po Novém roce. Náklady starosta odhaduje na dva až tři milióny korun.

Minulý měsíc radnice také podala žádost na Místní akční skupinu (MAS) Krušnohoří o poskytnutí čtyřmiliónové dotace na stavbu školních dílen, která by měla pokrýt dvě třetiny předpokládaných nákladů. Pokud s žádostí uspěje, chce neprodleně vyhlásit výběrové řízení a co nejdříve začít stavět. „Jde nám o to, zajistit našim dětem alespoň základní řemeslné vzdělávání, aby si v dospělosti takříkajíc uměly samy zatlouct hřebík. A všichni víme, jak zoufalá je situace kolem řemesel na trhu práce,“ poznamenal starosta.

Poslední významnou investicí, která zatím ještě nemá zcela konkrétní obrysy, je zřízení jakéhosi „obecního podniku služeb“. Ten by měl v budoucnu sídlit v bývalé zemědělské usedlosti v sousedství radnice, kterou obec koupila v letošním roce. „Do bývalého statku by se měly přestěhovat obecní sklady, garáže a truhlářská i zámečnická dílna, protože teď máme všechno rozházené po celé vesnici. Uvažujeme také o klubovně pro hasiče a pro mladé a o zřízení cihlářského minimuzea Strupčicka. O konečné podobě ale ještě budeme debatovat,“ řekl starosta.

Jak dodal, debata by neměla trvat příliš dlouho, protože obec chce už v příštím roce požádat vládní agenturu Czechinvest o nepodnikatelskou dotaci na přestavbu statku. Odhadované náklady jsou asi dvacet miliónů korun.

foto 1: Bývalá zemědělská usedlost ve Strupčicích, kterou chce radnice proměnit v cosi na způsob „obecního podniku služeb”.

foto 2: Strupčický kostel sv. Václava, který se v příštím roce dočká opravy obou věží.Foto: Tomáš SKŘIPSKÝ (2x)

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video