Klímovi vybojovali na mistrovství Evropy zlato a bronz

Iveta Drlíková 2018-12-06 14:50:00

Manželům Klímovým ze Siberian husky teamu Liběšice – Žatec se daří. Po úspěšném vstupu do nové sezóny vybojovali cenné kovy i na Podzimní Mistrovství Evropy. Veronika na koloběžce tažené dvěma pejsky získala bronz a Lukáš a jeho čtyřčlenné spřežení si dojeli pro zlato.

Mistrovství Evropy tentokrát hostila Česká republika, konkrétně horské městečko Abertamy v Krušných Horách. V období 9. - 11. listopadu obsadila přilehlou louku více jak tisícovka psů a sto šedesát startujících v různých kategoriích. Všechny tři dny šampionátu provázelo chladné, horské a mlhavé počasí. To sice nebylo nic moc pro diváky, kterých i tak, přišlo hodně, ovšem pejskům a musherům náramně vyhovovalo. „Lepší mlha než sluníčko a hlavně že nepršelo,“ říkají s úsměvem k počasí Veronika s Lukášem.

Veronika Klímová nastoupila na start pětikilometrové sprintové trati v kategorii koloběžka se dvěma psy a po prvním kole obsadila třetí místo o pár vteřin před další českou závodnicí. V dalších dvou kolech svůj náskok tým Veroniky ještě prohloubil a nakonec vybojoval třetí místo a bronzovou medaili za závodnicemi s Francie a Maďarska. „Jelo se nám hezky, již od startu jsem na obou pejscích, fence Ábr a pejskovi Sašovi, viděla, že se jim trať líbí a jedou oba naplno. Všem našim pejskům totiž hrozně vadí vysypané cesty malými jemnými kamínky, to potom běží volněji, protože je píchají do tlapiček. Takové cesty tu naštěstí nebyly, jelo se po loukách či ujetých cestách, tak jsme do toho dali všichni tři úplně všechno a podařilo se. Také musím říct, že jsme se vyvarovali sebemenších chyb, jako je pád, vylučování pejsků na trati či jakékoliv zaváhání. Jeli jistě od začátku do konce, všechny tři dny. Jsem na ně moc pyšná,“ chválí své čtyřnohé parťáky Veronika.

Lukáš Klíma nastoupil na start střední trati, dlouhé dvacet jedna kilometrů, na tříkolce se čtyřhlavým, respektive pětihlavým týmem, protože i musher se počítá. „Máte na-prostou pravdu, tým tvoří jak pejsci tak i musher, který maká stále s nimi, akorát z kopce, případně po rovince se sveze. Vše se počítá,“ potvrzuje Lukáš. Po prvním dni dojel jeho tým do cíle s jedenáctiminutovým náskokem před ostatními soupeři, a to je zařadilo na průběžné první místo. V dalších dvou dnech se jim opět dařilo a svůj náskok ještě zvýšili. Po celkově ujetých šedesáti třech kilometrech zvítězili s náskokem 44 minut před druhým francouzským závodníkem a 61 minut před třetím, rovněž francouzským spřežením. Lukáš Klíma a jeho psí tým se tak stali úřadujícími mistry Evropy v závodech OFF SNOW v kategorii do čtyř psů.

„Pejsci jeli naprosto skvěle všechny tři dny. Krušnohorský profil tratě, kde prakticky roviny nejsou, byl přesně pro nás. Dlouhé sjezdy po loukách, pak zas prudká či pozvolná stoupání po lesních cestách, to je naše,“ říká Klíma a ještě dodává: „Zúročil se i trénink, při kterém učíme pejsky, aby do pozvolných stoupání místo klusání cválali, protože to, jak říkají „staří“ zkušení musheři, vyhrává závod a zřejmě na tom něco bude. Děláme tento sport s Verčou již nějaký ten pátek, ale asi nikdy nás nepře-stane udivovat co v těch pejscích vlastně je a co dokáží. Stále se učíme.“


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video