Nehoda autobusu a náklaďáku

Lucie Steklá 2018-12-17 13:51:00

Těžká dopravní nehoda nákladního vozidla, školního autobusu a dvou osobních vozů se stala v minulých dnech na zastávce u Seménkovic. V době nárazu do autobusu nastupovaly děti, které mířily do školy. Na místě byla řada zraněných. Jednalo se o cvičení, které mělo za úkol prověřit spolupráci složek

Tato děsivá situace, zvláště co se týče účasti dětí, byla naštěstí jen rozsáhlým cvičením složek integrovaného záchranného systému (IZS). Jeho cílem bylo procvičit součinnost základních složek IZS při zásahu u dopravní nehody s větším počtem zraněných a současném požáru dopravních prostředků.

K „nehodě“ došlo v ranních hodinách na autobusové zastávce u Seménkovic v době, kdy na ní do autobusu nastupovali školáci. „Na silnici č. 607, před křižovatkou do obce Seménkovice ve směru od Chomutova, stál v autobusové zastávce autobus, do kterého nastupovaly převážně děti, které autobus vozí do škol v Lounech a Postoloprtech. Projíždějícímu řidiči nákladního vozu AVIA, který převáží pohonné hmoty (benzin), se vlivem srdeční příhody udělalo nevolno a čelně narazil do stojícího autobusu v protisměru. Do nákladního vozidla současně narazily i dva osobní automobily, a jeden z nich začal hořet,“ popsal situaci Lukáš Marvan, tiskový mluvčí Hasičského záchranného sboru (HZS) Ústeckého kra-je. Na místě byli zranění lidé, někteří zůstávali zaklínění v havarovaných vozidlech, k dalším zraněním došlo v důsledku popálenin, zasažením dýchacích cest zplodinami hoření a rovněž k úmrtí. Celkem bylo dvacet pět lidí zraněno a dva lidé usmrceni. „Cílem bylo komplexně procvičit součinnost při nasazení základních složek IZS při zásahu u dopravní nehody s větším počtem zraněných a současném požáru dopravních prostředků,“ dodal mluvčí.

Hasiči, policisté i záchranáři si měli také procvičit nasazení základních složek IZS na nově otevřeném objízdném úseku dálnice D7 - silnice č. 607, včetně seznámení zasahujících složek IZS se specifiky zásahů u tohoto typu komunikace, tedy včetně pří-jezdů k místu nehody a uzavření komunikace. „Hasiči a posádky záchranné služby si při koordinovaném vyprošťování osob z havarovaných vozidel a třídění velkého počtu zraněných osob procvičili metodou START, hasiči zásah na hořící dopravní prostředky, ale i součinnost s policií při uzavírání dané-ho úseku dálnice, včetně stanovení objízdných tras, nebo spolupráci hasičů a týmu posttraumatické péče Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje.

Každá složka IZS má své úkoly. Hasiči mají za úkol prvotní opatření při zajištění nehody, záchranu osob a jejich vyproštění a evakuaci do bezpečí, hašení, pomáhají s třídě-ním raněných osob metodou START a udržují kontakt velitele zásahu s lékařem, poskytují posttraumatickou péči, zajišťují místo zásahu, nezraněné účastníky nehody a jejich odvoz na stanici Louny. Zdravotníci třídí postižené a poskytují odbornou přednemocniční neodkladnou péči, monitorují stav zachraňovaných osob, koordinují postup vyproštění dle druhu a charakteru zranění. Policisté vyšetřují nehodu a shromažďují důkazní stopy, řídí a odklánějí dopravu dle potřeb zásahu, zabezpečují místo nehody před vstupem nepovolaných osob.

Cvičení, které se konalo ve spolupráci s Ústeckým krajem, se zúčastnily jednotky HZS ze stanic Louny a Žatec a dobrovolné jednotky z Postoloprt a Cítolib, za zdravotníky posádky vozů Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje - Rychlá lékařská pomoc a Rychlá zdravotnická pomoc. Z policejních jednotek to byli: hlídka obvodního oddělení Postoloprty, výjezdová skupina dopravních nehod ÚO Louny, hlídka dopravní policie ÚO Louny a výjezdová skupina SKPV ÚO Louny.

Nehoda autobusu a nákladního vozu. Auto, které převáželo pohonné hmoty, narazilo do autobusu stojícího na zastávce a začalo hořet. Foto: HZS


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video