V autobusech se svezete zadarmo, jako bonus máte i film

Redakce 2019-01-08 17:28:00

„Autobusová krize“ je zažehnána, na devíti linkách na Podbořansku jezdí od pondělního rána všechny spoje. Autobusy jezdí podle jízdních řádů, jen nejsou to zelené vozy Iveco BusLine, jak byli zvyklí cestující, ale třeba bíle, žluté, modré - i starší ročníky – od různých dopravců. Právě ti od 7. ledna zajišťují hromadnou dopravu u nás i v části Lounska či Vejprtsu. Autobusy jinak jsou označeny číslem linky a navíc v nich po dobu zajištění dopravy v nouzovém režimu není vybíráno jízdné.

Provozovatel celkem 30 linek na Podbořansku, části Lounska a Vejprtsku, společnost TD Bus ve čtvrtek 3. ledna odstoupila od smlouvy s krajem o zajištění autobusové dopravy a oznámila, že na linkách, které obsluhuje, přestane jezdit. „Konkrétně se jedná o ukončení provozu tří desítek autobusů, které denně obsluhují 467 spojů,“ upřesnil v prohlášení ředitel TD Busu Milan Toms. Firma naposledy tyto oblasti obsloužila v neděli 6. ledna. V neděli také na autobusovém nádraží byla viditelná změna – autobusy v jednotném zeleném designu se zarovnaly do odstavené řady a místo nich se objevily a byly připravené k výjezdům různé jiné vozy.

Po čtvrtečním oznámení TD Bus o odstoupení od smlouvy v pátek zasedla rada kraje. Odbor dopravy krajského úřadu ve spolupráci s několika dopravci nakonec v extrémně krátké době (během pátku a víkendu) zajistil autobusy a řidiče, kteří od pondělí jezdí na všech dotčených spojích. Dopravní obslužnost na Podbořansku tak je zajištěna v plném rozsahu. „Velké poděkování patří dopravcům, kteří byli velmi vstřícní. Společně se nám podařilo zajistit dopravu v plném rozsahu. Věřím, že situaci se podaří v brzké době zcela stabilizovat,“ řekl náměstek hejtmana pro dopravu a silniční hospodářství Jaroslav Komínek.

Za „autobusovou krizi“ stojí spory Ústeckého kraje a vedení provozovatele – společnosti TD Bus o peníze. Firma TD Bus je nástupcem krajské pobočky skupiny BusLine, jež v Ústeckém kraji jezdila do loňského roku. Velký výpadek spojů hrozil už v září, kdy se nakonec linek na Ústecku a Děčínsku ujala Dopravní společnost Ústeckého kraje. Ta převzala od ledna po TD Busu i Litoměřicko, nestíhá ale zdaleka pokrýt všechny spoje. Chybějí jí řidiči i autobusy.

Spoje na Podbořansku tedy fungují, kraj se snaží o stabilizaci situace, řeší novou smlouvu, což může trvat týden až tři týdny. Do té doby cestující mohou jezdit zdarma. Autobusy, jak jsme se přesvědčili, jsou někdy staršího roku výroby a mají něco za sebou, ale také v některých (dříve zřejmě dálkových) mají cestující „bonus“ - televizi s puštěným filmem. A tak když jedete např. z Blatna do Žatce, kdy cesta trvá 66 minut, můžete zkouknout v podstatě celý film :-).

Zda spoj jede, si mohou cestující ověřit zasláním SMS ve formátu "DUK číslo_linky" na tel. číslo +420 776 250 609 („DUK“ musí být velkými písmeny) a následně obdrží informaci, zda jsou na lince omezení a případně jaká konkrétně. Za číslo linky se považuje poslední trojčíslí. 

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video