Zastupitelská procházka odhalila řadu neznámého

Hedvika Mašková 2019-01-20 17:30:00

Zastupitelské procházky městem se krátce po Novém roku zúčastnili nejen zastupitelé, ale také lidé z komisí, úřadů a spolků, kteří v Žatci fungují a zajímají se o jeho chod. Trasa vedla od kapucínského kláštera až po autobusový terminál.

,,Domluvili jsme se společně s Petrem Antonim a paní starostkou na této procházce hlavně z toho důvodu, abychom se u každého cíle zastavili a řekli si záměr, který by měl v nejbližších dobách následovat, a řešili s odborníky, jak na to, a co s tím,“ vysvětlil na úvod záměr procházky místostarosta Jaroslav Špička. ,,Novoroční pracovní procházku jsme zorganizovali z toho důvodu, že pospícháme do práce a mnohokrát se pořádně nedíváme kolem sebe. Máme zde architekta, zástupce rozvoje a další odborné osoby,“ doplnila jeho slova starostka Zdeňka Hamousová.

Zastupitelská procházka, které se zúčastnilo téměř padesát zájemců, byla zahájena v interiérech kapucínského kláštera. V jeho prostorách, které patří městu, by mělo v budoucnosti vzniknout polyfunkční centrum pro spolky, které by zde měly kanceláře a místnosti pro společné scházení se a v dalších prostorách také regionální technologické centrum robotiky. To by sloužilo nejen dětem, ale také dospělým. V tomto případě by mohlo dojít ke spolupráci s firmami na zóně Triangle nebo s ČVUT. V robotickém centru by byly k dispozici nejrůznější stavebnice a modely, které by se mohly dále převádět do počítačových programů. Celková odhadovaná cena moderní progresivní herny je šedesát milionů korun. Financování je poměrně složité a vázané na dotační tituly. Místní skupina Vladař již na část stavebních úprav a vybavení robotického centra poskytla 5,7 milionů korun.

Dále se pokračovalo na roh ulic Nákladní, Příkré a ulice vedoucí k Nerudovu náměstí, kde se strhla diskuze nad návrhem pěší a cyklistické lávky, která by spojovala Nerudovo náměstí s historickým centrem u městského divadla. Návrh vychází z vize studentů Fakulty architektury na ČVUT. Městu se líbil natolik, že ho nechal rozpracovat a ověřit, zdali je proveditelný. Nyní je v investičním plánu zahrnuto půl milionu korun na jeho studii. Občany však více než nadzemní lávka trápí spodní část, kterou využívají hlavně při přesunu z Podměstí na Kruhové náměstí, případně na poštu a dále. ,,Vím, co za vzdušné zámky dokážou studenti architektury vymyslet. Já nejsem příznivce lávky. Možná jednou, až budeme někdy světový, ale teď mě více trápí tento problematický roh, kde jsou rozbité schody a nejsou zde přechody,“ pronesla svůj názor Eva Pettrichová ze spolku A dál?, která se daným místem zabývala již ve své diplomové práci.

Trasa poté vedla parkem pod hradbami, který by měl být v druhé polovině letošního roku společně s hradbami revitalizován, a to od divadla až ke Kněžské bráně.

Hošťálkovo náměstí by mělo být již letos na jaře doplněno o zeleň v květináčích a palubové předzahrádky před restauračními zařízeními.

Průchodem z náměstí procházka pokračoval k Mederovu domu, ke kterému patří rovněž zahrada ve svahu. Jeden z nejstarších žateckých domů má snahu obnovit Spolek Mederova domu v čele s radním Petrem Antonim. Stavba byla předána již v prosinci a s opravami by se mělo již na jaře začít.

Z náměstí 5. května směřovala trasa od Kněžské brány k ulici Plzeňská kolem, respektive pod pivovarem, až k Července a Nádražním schodům. Tudy by totiž měla vést podél celých městských hradeb procházková stezka, na kterou je již vypracována studie.

Předposlední zastávkou byl úsek hradeb mezi bývalým Hotelem Motes a kuželnou. Procházka byla ukončena před autobusovým nádražím, kde byl zmíněn záměr města o propojení hradebního okruhu a pozemků za kuželnou, kde stojí hlavní městská hradba a opravená parkánová hradba.

,,Děkuji všem, kteří došli až do konce. Doufám, že jsme si navzájem předali informace a něco posunuli. Já osobně věřím, že by se letos park pod hradbami začal. Je to jen otázka vůle orgánů města nebát se do toho říznout, když je vše připravené,“ završil svými slovy procházku radní Petr Antoni.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video