SeniorTaxi by mohlo být zprovozněno již začátkem dubna

Hedvika Mašková 2019-01-26 16:00:00

Služba SeniorTaxi bude opět sloužit potřebným, a to možná již začátkem dubna. Cena za jednu jízdu by měla vyjít na třicet korun. Odbor dopravy službu sjednotí jako městskou hromadnou dopravu a senioři se tak budou legitimovat průkazkami. Službu, která je určená zejména pro seniory, osoby se zdravotním postižením nebo také pro rodiče zdravotně postižených dětí, provozovala v Žatci organizace Kamarád LORM, ale posléze zjistila, že nemá na provoz dostatek finančních prostředků ani pracovníků.

,,Jednání ohledně SeniorTaxi jsme od ukončení provozu měli hodně, protože jsme se snažili, když chceme něco poptávat, vychytat nedostatky. Domluvili jsme se, že spoluúčast bude třicet korun na jedné jízdě. Za jednu jízdu považujeme dopravu na místo, nikoli tam a zpátky. SeniorTaxi bude sloužit i místním částím, respektive obyvatelům z místních částí. Předpokládáme, že provoz bude fungovat během všedních dnů od 7 do 17 hodin. Objednávky bude možné provést prostřednictvím telefonního čísla dispečinku, který bude vždy předchozí den do jedenácti hodin hovory přijímat. Ten by měl fungovat při Domově pro seniory. Pokud tato forma nebude občanům vyhovovat, budeme ji dále modelovat. Senioři budou mít průkazky jako na MHD,“ řekla starostka Zdeňka Hamousová.

Na jednání rady města, které se uskuteční v polovině února, by měla kancelář úřadu předložit ke schválení podklady pro vypsání výběrového řízení na provozovatele SeniorTaxi. ,,Budeme vypisovat výběrové řízení na provozování služby. Proběhlo již několik jednání s místními taxikáři. Oni už s lidmi zkušenosti mají, jelikož je vozí,“ upřesnila starostka. Rada města schválila rozpočtové opatření na financování služby ve výši půl milionu korun.

,,Spuštění služby se plánuje na cca 1. dubna. Jde jen o odhad – o orientační datum. Vše musí ještě projít radou a senioři se musí legitimovat,“ prozradil předběžné datum místostarosta Radim Laibl.

Projekt SeniorTaxi ztroskotal v minulém roce u provozovatele, kterým byla organizace Kamarád Lorm. Na potřebnou službu, jež byla v Žatci hojně využívaná, neměla dostatek finančních prostředků ani lidí. ,,Kamarád Lorm měl dotované místo na řidiče a měli sociální vozidlo. Neměli nikoho na dispečinku, a když skončilo dotované místo na řidiče, službu dál provozovat nechtěli,“ vysvětlovala starostka Zdeňka Hamousová.

Mimořádná dopravní služba díky štědrým sponzorům perfektně funguje například v okresním městě Louny, kde vyjde jedna cesta po městě na padesát korun.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video