V Chomutově můžete zhlédnout dvě výstavy na vážná témata

2019-01-30 15:22:42

CHOMUTOV (soš, r) — Než se dnes už běžné věci, jako mobilní telefon, kakao nebo džíny, dostanou do obchodů a poté do domácností, absolvují dlouhou cestu. Na interaktivní výstavě Supermarket svět se může každý ponořit do globálních souvislostí výroby několika věcí a zamyslet se nad vlastními postoji k nim. Tématem odpadu a nakládání s ním, se zase zabývá výstava Brána recyklace, která je k vidění v kostele svaté Kateřiny na náměstí 1. máje v Chomutově.

Pět stanovišť s interaktivními předměty a panely, několik závažných otázek o globálního trhu a jeho dopadech nejen na ekologii, zodpovězených hravou formou. To je výstava Supermarket Svět v prostorách prvního patra Chomutovské knihovny. Jeden z panelů například obsahuje kovové kuličky, které cestou mizí v několika skulinách, až se ta jedna poslední dostane na konec. Panel představuje cestu čokolády a poslední kuličkou je cena, jakou za ni dostane pěstitel kakaovníku. Na první po hled převážně mladší generace zaujme model starého mobilního telefonu v nadživotní velikosti. V něm musíte přijít na kloub záhadnému kódu. A kolik je potřeba vody na výrobu oblečení? I na to vám zde odpoví. Stačí vložit svršek do velké váhy a na druhé straně vyvážit lahvemi s vodou. Zopakovat si zeměpis a přitom zjistit, kde všude se vyrábí jednotlivé komponenty džín, či jaká je cesta Coca Coly, můžete u velké mapy. Další otázky vám zodpoví také zalaminované materiály či lektorka, která je k dispozici po celou dobu otevření výstavy. Ta se shoduje s otevírací dobou knihovny. Výstava, která vede návštěvníky nejen ke zkoumání věcí a také okolností jejich výroby a zodpovídání vlastních otázek a postojů, bude k vidění až do druhého března. Je vhodná i pro školy a další skupiny. Ty si ji i s odborným výkladem mohou objednat na telefonním čísle 607 042 016. Výstava pro jednotlivce i skupiny je zdarma, včetně výkladu lektorky.

Brána recyklace je název interaktivní výstavy, která je instalována až do 22. února v kostele svaté Kateřiny na náměstí 1. máje. Zábavnou formou se zde dozvíte, jak nakládat s odpady. V rámci výstavy uvidíte, co vše se dá vyrobit z recyklovaného skla, papíru, plastů nebo nápojového kartonu. Budete překvapeni, kolik předmětů běžné denní potřeby prodělává již několikátý recyklační cyklus. Cílem výstavy ale není pouze poukázat na význam třídění a recyklace odpadů, ale zamyslet se nad tím, jak minimalizovat vznik odpadu a jak opakovaně a déle staré věci využívat. Pro oživení a zpestření jsou zde vystaveny kontejnery z koncertního turné Tomáše Kluse, které výtvarně upravila výtvarnice Veronika Richterová. Objednané školní skupiny a družiny mohou nechat prostor kostela rozeznít karaoke písní zmíněného zpěváka. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video