„Šmejdi“ nevymřeli! Místo vysavačů nutí lidem „výhodné“ energie

2019-02-03 06:40:00

Ústecký kraj (red) - Nejlepší cestou, jak skutečně ušetřit za energie, je odmítat nejrůznější podomní (či telefonem obtěžující) obchodníky se „zaručeně nejlevnějšími nabídkami“. Nejlepší je naopak využívat oficiální on-line porovnávače cen energií, například na stránkách Energetického regulačního úřadu (www.eru.cz) a následně oslovit přímo konkrétního dodavatele energií vlastní cestou bez zprostředkovatele. Tak lze stručně shrnout doporučení České obchodní inspekce (ČOI), která vloni provedla vůbec první kontrolní akci speciálně zaměřenou na tyto „cesťáky“ s energiemi. Její výsledky jsou - mírně řečeno - neveselé. Z 18 kontrolovaných prodejců se plných 15 dopustilo nějakého pochybení. Zprávu o průběhu kontrol ČOI zveřejnila v pátek minulého týdne.

„Nepoctiví prodejci neustále vymýšlejí nové praktiky, jak lidi přesvědčit ke koupi nevýhodného zboží či služby. Neštítí se ani vydávat za zástupce seriózních nebo vymyšlených společností. Česká obchodní inspekce provedla historicky první mimořádnou celostátní kontrolní akci zaměřenou na nabídku a poskytování služeb v oblasti uzavírání smluv o dodávkách energií. Jedná se o první sérii kontrol zaměřených přímo na tento typ prodejců, kteří slibují zprostředkovat levnější energie. Celkem ČOI uskutečnila 18 kontrol a v 15 případech zjistila porušení právních předpisů,“ uvedla ČOI.

Po omezení „klasických“ předváděcích prodejních akcí se podle obchodních inspektorů problematika nekalých obchodních praktik přenesla na trh s energiemi, respektive trh zprostředkovatelů uzavírání smluv o dodávkách energií. „Zpravidla je takové jednání zacíleno na potenciálně zranitelné skupiny spotřebitelů, a to jsou především senioři. Z uvedených důvodů je nutné věnovat této problematice pozornost i v následujícím období,“ varuje ředitel České obchodní inspekce Mojmír Bezecný.

Jakých pochybení se podomní obchodníci dopouštějí nejčastěji? Porušení ustanovení zákona o ochraně spotřebitele bylo zjištěno ve 27 případech, což znamená, že ve většině „obchodních případů“ došlo k porušení zákona klidně i několikrát, takže se chyby nasčítaly. Nejzávažnější pochybení: v 9 případech obchodníci použili při nabídce a prodeji klamavou obchodní praktiku (tedy poskytli nepravdivou informaci, která může vést spotřebitele k rozhodnutí ohledně koupě, které by jinak neučinil), v 5 případech bylo porušeno ustanovení řešící klamavé opomenutí (tedy zamlčeli podstatné informace, které v dané souvislosti spotřebitel potřebuje pro rozhodnutí ohledně koupě) a ve 3 případech byla vůči spotřebiteli uplatněna agresivní obchodní praktika (což mimo jiné zahrnuje obtěžování, donucování včetně použití fyzické síly nebo nepatřičné ovlivňování, což způsobí nebo může způsobit, že spotřebitel učiní rozhodnutí ohledně koupě, které by jinak neučinil).

Někdy jsou dokonce uzavírány smlouvy přímo u spotřebitelů doma, součástí smlouvy je zplnomocnění jednat ve jménu spotřebitele a vybrat „lepšího“ dodavatele energie, cílem těchto smluv však bývá hlavně nárokování vysokých smluvních pokut v případě, že se nakonec spotřebitel rozhodne neměnit dodavatele energií. Někteří při nabízení změn dodavatele energií porušují zákaz podomního prodeje a spotřebitelům se kvůli navození důvěryhodnosti někdy představují i jako zástupci „inspekce“, Energetického regulačního úřadu a podobně. Žádní inspektoři a ani zaměstnanci ERÚ neobcházejí domácnosti.

Se všemi kontrolovanými, kteří porušili zákon, ČOI vede správní řízení, ve kterém bude rozhodnuto také o výši pokuty. Pravomocně byly uloženy zatím 2 pokuty v celkové výši 30 000 Kč. Tyto pokuty však nebyly za nekalou či klamavou obchodní praktiku apod., ale za neposkytnutí součinnosti při provádění kontroly (porušen § 10 odst. 2 zák. č. 255/2012 Sb., o kontrole). Tím však řízení pro obě společnosti nekončí, pro podezření na nekalou či klamavou obchodní praktiku s firmami navzdory neposkytnutí součinnosti pokračuje řízení dál.

Více rad pro spotřebitele k tomuto tématu „aukcí energií“ a nabídku a poskytování služeb v oblasti uzavírání smluv o dodávkách energií obecně připravila ČOI a zveřejnila na www.coi.cz/aukce.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video