Vloni se kácely dřeviny, letos se konečně začne se stavebními pracemi. Výstavba obchvatu Otvic pokračuje podle plánu

2019-02-16 06:08:00

CHOMUTOV/OTVICE (r) — Vloni zahájená výstavba obchvatu Otvic bude pokračovat už tento měsíc. Stavba s oficiálním názvem „Nová komunikace u města Chomutova“ spojí východní okraj města s chomutovskými sídlišti, čímž dopravně uleví ulicím Čelakovského, Moravská, Mostecká a Vinohradská, ale hlavně těžce zkoušeným Otvicím, kudy při posledním zkoumání projelo na patnáct tisíc automobilů denně. Jak si již dříve posteskl jejich starosta Josef Ašenbrener, provoz na páteřní komunikaci je tak hustý, že přejít silnici se po vyznačených přechodech bojí nejen děti, ale i dospělí.

Výstavba obchvatu je rozdělena do tří etap, které proběhnou současně. První část nové komunikace povede z křižovatky ulic Vinohradská a Alfonse Muchy v Chomutově kolem Sandviku na Zadní Vinohrady; druhá část půjde přes pole, kde se kruhovým objezdem napojí na silnici třetí třídy Chomutov — Otvice; třetí, nejnáročnější etapa, povede od kruhového objezdu k Otvickému rybníku a po západním okraji obce ke stanici technické kontroly Alfa Technic. U té se napojí na křižovatku se silnicí číslo třináct u Dopravního podniku měst Chomutova a Jirkova. Ve finále tak nová silnice propojí sídliště Písečná, Zahradní a Kamenná s východním okrajem „starého” Chomutova.

„Nejsložitější a nejdůležitější částí celé výstavby je půl kilometru dlouhá estakáda, která bude nad železnicí, tedy bude spojena s železničními výlukami,“ vysvětlil při podpisu smlouvy o realizaci Zdeněk Novák ze společnosti Eurovia CS, která spolu s firmami Herkul, Silnice Group a SMP CZ tvoří Společnost pro komunikaci u města Chomutova.

Jak minulý týden Nástupu potvrdila Magdalena Fraňková z Krajského úřadu Ústeckého kraje, který je investorem akce, první dvě etapy stavby by podle harmonogramu měly skončit už na podzim příštího roku. Termín dokončení celé nové komunikace je březen 2022 a plánované náklady činí 577 miliónů korun.

O výstavbě obchvatu Otvic se hovoří více než dvacet let. Stavbu mělo nejprve realizovat město Chomutov, ale to na ni nenašlo dostatek prostředků. Hledaly se peníze z jiných zdrojů, až se nakonec objevila možnost, že by obchvat vybudoval kraj. Ten se přípravy akce chopil v roce 2008 a vloni na podzim začaly první práce, spojené s kácením. Přípravu stavby mimo jiné brzdily církevní restituce, exekuce i zástavní práva. Nakonec se podařilo vykoupit 38 pozemků celkem za více než 17 miliónů korun, na 22 pozemků byla uzavřena nájemní smlouva a u 68 zbývajících pozemků byla dohodnuta výpůjčka.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video