Srdce s láskou darované bije v Chotyni

2019-02-15 08:14:00

Peruc (red) Do celostátní soutěže Srdce s láskou darované se zapojili také žáci Základní školy Peruc na Lounsku. Vyrobili srdíčko pro Centrum vojenské kynologie v Chotyni, kde se probíhá výcvik armádních psů. Projekt podporuje tradiční hodnoty, týmovou spolupráci a mezilidské vztahy. Svůj hlas můžete peruckým deváťákům přidělit do 15. března.

V loňském roce jsme oslavovali sto let založení Československé republiky. Oslavy však bohužel nebyly to jediné, co nás v minulém roce potkalo. Přihodilo se i několik smutných událostí. V pondělí 22. října 2018 padl na základně Shindand v Afghánistánu štábní praporčík i. m. Tomáš Procházka, psovod, kterého na jeho misi doprovodili německý ovčák Bred a belgický ovčák Doky. Dvaačtyřicetiletý Tomáš Procházka, žijící v Hrádku nad Nisou, byl nečekaně zastřelen afghánským vojákem, jenž byl pravděpodobně navázán na Tálibán.

„Jednoho dne nás naše spolužačka Lucka, která miluje psy a v budoucnu by se chtěla kynologii věnovat, podrobně seznámila s osudem Tomáše, Dokyho a Breda a navrhla poslat srdce právě do Centra vojenské kynologie v Chotyni, kde zesnulý Tomáš Procházka sloužil a své psy cvičil. Svým nápadem si všechny získala. Nastalo studování dostupných materiálů, mnohdy doprovázené slzami v očích,“ napsali deváťáci k počátkům svého nápadu.

Nyní mohly započít plány na výrobu srdce. Padla celá řada návrhů z čeho a jak jej vyrobit. Přes plastové míčky, až po ostnaté dráty. Na tomto projektu se podílela celá třída a paní učitelka Mackeová. Vyřezávali přímočarkou i skalpelem, brousili, zatloukali hřebíky, tvořili známky pro Dokyho, Breda i Tomáše, jednali s Generálním štábem Armády České republiky, telefonovali s Ing. Andrejem Vítkem, velitelem chotyňského centra, prosili o oficiální fotografie, sestavovali průvodní dopis, vybírali fotografie, tvořili videoprezentaci, pohádali se i usmiřovali. Vašek se dokonce vzdal své sbírky prázdných nábojnic. Zkrátka většina z nich překonala sama sebe.

Předání srdce bylo pro deváťáky odměnou. „I když jsme plánovali poslat srdce poštou, podařilo se nám něco, o čem jsme ani nesnili,“ napsali na webové stránky. Ve středu 23. ledna přivítala škola vzácnou návštěvu. Po předchozím telefonickém rozhovoru Peruc navštívili podplukovník Vítek, Doky se svou novou parťačkou Valinou, jejich psovod rotmistr Bečka a kapitánka Ferkálová. Slavnostní předání srdce proběhlo v tělocvičně za účasti většiny žáků školy. Všichni zúčastnění byli dojati a budou na tuto událost dlouho vzpomínat. Pro IX. A následovala „soukromá“ beseda zakončená pozváním do Chotyně. Ještě týž den odpoledne jim z Chotyně přišla fotografie zachycující pamětní lavičku štábního praporčíka i. m. Tomáše Procházky, kam bylo umístěno jejich Srdce. O tomto vzácném setkání se psalo i na facebooku Armády České republiky a facebooku Agentury vojenského zdravotnictví.

„Protože pes je přítel člověka a pouto mezi ním a člověkem bývá tak silné, že se ani jinými slovy vyjádřit nedá, darujeme srdce vám, vojákům a armádním psům, zejména zesnulému Tomáši Procházkovi, Dokymu a Bredovi, jako poděkování za vaši službu a projev cti a úcty vůči vám. Ale i vám obyčejným lidem i obyčejným domácím psům, protože vy, milovníci psů a psovodi, a vaši psi jste vzorem a zosobněním tohoto krásného rčení,“ zakončili svůj dopis žáci deváté třídy Základní školy Peruc.

Svůj hlas jim můžete poslat na webu www.srdceslaskou.cz až do 15. března. Z veřejného hlasování se určí TOP 10 z pohledu veřejnosti (nezávisle na porotě). V porotě například zasednou zakladatel Studia Ypsilon Jan Schmid, herci Jiří Lábus, Martin Dejdar či Jan Jiráň, nebo také předseda Poslanecké sněmovny ČR Radek Vondráček. Slavnostní setkání vítězů všech kategorií i hlasování se uskuteční na jaře 2019 v historických prostorách Poslanecké sněmovny PČR v Praze.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video