Babiš: Návrh na snížení dávek je racionální

Tomáš Skřipský 2019-02-15 13:00:14

KADAŇ (r) – Premiér Andrej Babiš podpořil návrh představitelů Kadaně, Chomutova, Jirkova a Klášterce nad Ohří, kteří mu v lednu poslali dopis s žádostí, aby stát v rámci boje proti obchodu s chudobou zastavil vyplácení dávek na bydlení v nesmyslné výši. Zástupci všech čtyř měst (na snímku) to dnes potvrdili na tiskové konferenci v Kadani.

Starostové ve svém dopise z 9. ledna premiéra žádali, aby ministerstvo práce a sociálních věcí stanovilo strop pro výplatu dávek tak, aby jejich výše nepřesahovala nájmy v obecních bytech v konkrétních místech. Například v Kadani jsou skutečné náklady na bydlení čtyřčlenné rodiny zhruba šest tisíc korun měsíčně (včetně energií), stát zde ale dotuje bydlení chudým rodinám částkou až 12,5 tisíce korun měsíčně. Podobně jsou na tom ostatní města, jejichž představitelé situaci považují za absurdní. „Nikdo z nás by takovou částku za bydlení asi nedal, i když normálně pracujeme. Pro sociálně slabé to není problém; proč by také byl, když jim to zaplatí stát?“ – prohlásila už dříve například místostarostka Jirkova Dana Jurštaková.

Premiér Babiš na dopis odpověděl přesně po měsíci a dal zástupcům samospráv za pravdu. „Váš konkrétní návrh na změnu sociální dávky, stanovení jejího stropu na úrovni nájemného v obecním bytě, považuji za racionální,“ napsal v odpovědi. Zároveň představitele měst ujistil, že bude situaci monitorovat a vyžadovat řešení od kompetentních resortů, tedy od ministerstva práce a ministerstva pro místní rozvoj.

Situaci budou sledovat také zástupci samospráv a v případě, že se situace nebude vyvíjet k jejich spokojenosti, jsou připraveni se spojit s kolegy z dalších měst a požadovat nápravu.

Podrobněji budeme o problematice informovat v Nástupu č. 7 příští středu.

Napsal(a): Tomáš Skřipský

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video