„Kluk v akci” vařil v tušimické elektrárně

2019-02-25 08:10:00

TUŠIMICE (otys) — Pomalu pečená vepřová panenka v česneku a petrželce s hráškovým pyré, majoránkovou omáčkou a restovaným fenyklem. Na toto výběrové jídlo stála ve středu 13. února v jídelně Elektrárny Tušimice dlouhá fronta jak kmenových zaměstnanců ČEZ, tak i z dodavatelských firem. Rovných sto porcí v tamní kuchyni totiž připravil spolumajitel a executive chef restaurace Chateau St. Havel v Praze, člen Pražského kulinářského týmu a protagonista kulinářské televizní show Kluci v akci Ondřej Slanina.

„Spolupracuji se společností, mezi jejíž zákazníky v oblasti stravovacích služeb patří i Skupina ČEZ. Proto jsem již vařil pro zaměstnance jaderných elekráren v Dukovanech a Temelíně. Elektrárna Tušimice je pak moji vůbec první uhelkou v životě, do jejíž závodní kuchyně jsem zavítal. Snažil jsem se přitom uvařit něco jiného, než na co jsou lidé zvyklí.

Prostě udělat jim radost jednoduchou a hlavně chutnou minutkou,“ uvedl Ondřej Slanina během servírování jednotlivých porcí. Jak dodal, v Tušimicích se mu vařilo perfektně. „Mají tu hezkou kuchyň a vynikající paní vedoucí, s níž se mi velmi dobře spolupracovalo.“ Příprava pomalu pečené vepřové panenky v česneku a petrželce s hráškovým pyré, majoránkovou omáčkou a restovaným fenyklem zabrala kuchaři zhruba tři hodiny. „V šest jsem začal a v devět bylo hotovo. Šel jsem do toho hned od začátku naplno a jediné, co by mě mohlo zastavit, by bylo, kdyby vypnuli proud,“ narážel s úsměvem na své dočasné elektrárenské působiště. Celkem připravil 100 porcí, po nichž se doslova jen zaprášilo. Ještě nebylo ani pověstných za pět minut dvanáct, když mu zbýval na rozporcování poslední plech s upečenou panenkou a krátce po poledni se museli strávníci spokojit už jen s běžnou denní závodní klasikou, například štěpánskou hovězí pečení, pečenou kuřecí roládou či těstovinovým salátem s balkánským sýrem.

Ondřej Slanina je další českou kuchařskou celebritou, která zavítala do závodní kuchyně Elektrárny Tušimice. Během loňského května zde nejen pro zaměstnance ČEZ připravil kapitán Národního týmů kuchařů a cukrářů ČR a Master chef společnosti Compass Group Czech Republic a Slovakia Jan Horký devadesát porcí „autorské“ ve vakuu pečené vepřové panenky s omáčkou z choriza a s pyré z brambor a hrášku s lehce posypanou smaženou karotkou.

Foto: Ondřej Slanina a jeho pomalu pečená vepřová panenka s hráškovým pyré. Foto: Ota SCHNEPP

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video