Roman Habásko kynologem roku

Alla Želinská 2019-02-27 06:37:00

Podbořany, Žatec, Praha - Jeden z nejlepších českých i evropských musherů Roman Habásko, který v dubnu oslaví 46. narozeniny, minulý týden převzal hned dvě velká ocenění.

V celookresní anketě Sportovec roku 2018 se umístil jako třetí nejlepší v kategorii dospělých jednotlivců, po Adéle Citové z Loun a Ondřeji Vítovi ze Žatce. „Je to ocenění, kterého si vážím, obzvlášť když je z rodného kraje. Podbořansko, kde trénujeme, nemá pro mushing ideální podmínky a přes to tu žiji rád. Děkuji městu Podbořany a všem sponzorům za dlouholetou podporu našeho týmu,“ uvedl Roman Habásko.

A v sobotu 23. února Roman Habásko byl vyhlášen Kynologem roku 2018 v kategorii mushing spřežení. „Pro mě je to opět velké povzbuzení a motivace do dalších let. A jak jsem řekl na vyhlášení ankety, Mushing je jak droga, zkusíš a nemůžeš přestat a jediné co chceš v tomto sportu, je jet dál,” s vděčností a pokorou komentoval Roman své ocenění. Na galavečeru v Praze si na pódium pro cenu přišel stylově, s věrnou psí parťáčkou border kolie Kirinkou.

Už tuto středu 27. února Roman vyráží na další závod. „Těším se, až opustím sluncem zalitou střední Evropu. Na severu stále ještě panuje zima a za tou společně se psy vyrazím. Tentokrát nás čeká závod Polardistans PD 300 km. Pojedeme divokou a krásnou švédskou krajinou plnou jezer a divoké zvěře. Závod začíná v obci Särna v oblasti Dalarma a patří k těm lehčím severským závodům. I tak se moc těším, startoval jsem zde v roce 2016 a tenkrát to byl skvělý zážitek. Letos odjíždí na tento závod i Lukáš Klíma, Milan Šindelář a Kateřina Kulhánková. Všichni tři jako nováčci na trať PD 160 a tak nás na tom středoseveru Švédska bude dost,“ předeslal Roman. 

3. Nejúspěšnější sportovec roku okresu Louny a Kynolog roku (mushing spřežení)

Podbořanský musher za polárním kruhem opět potvrdil, že patří do evropské špičky. Se psím spřežením závodí od roku 1997. V roce 2018 dokončil Finnmarkslopet – nejnáročnější klání psích spřežení v Evropě. Po čtyřech a půl dnech a 567 kilometrech dorazil do cíle. Na domácí půdě vyhrál Šediváčkův long na trati 330 km. Na Mistrovství Evropy ve sprintu bez sněhu ve Švédsku se svým psím spřežením dojel 4., loni na podzim na ME ve středně dlouhých tratích v Abertamech, taktéž bez sněhu, se svým osmispřežením získal 1. místo. Dvakrát také získal titul mistra republiky.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video