Stanislav Duchek: „Matěj dal leukémii tvář“

Soňa Šímová 2019-03-03 09:45:00

SPOŘICE/ČR (soš) — Jan Kučera, otec dnes už takřka 15letého fotbalisty Matěje z východočeského Miletína, spustil loni celorepublikovou vlnu solidarity. Odmítl se totiž smířit s tím, že pro jeho vážně nemocného syna neexistuje v registrech vhodný dárce kostní dřeně. Jeho akce v celé republice daly zákeřné leukémii nejen tvář, ale přinesly také nové dárce. Matějův příběh zaujal i Stanislava Duchka ze Spořic, který loni v dubnu ve své domovské obci „pro cizího kluka” z východu Čech uspořádal krevní náběrovou akci pro potenciální dárce dřeně. A tím to neskončilo. Letos přichystal přednášky pro studenty a hudební festival, kde se kdokoli může zapsat do registru dárců. Organizátor nám odpověděl na několik otázek:

Jak se nyní daří Matějovi?

Matěj má vzácnou chronickou myeloidní leukémii. Momentálně je ve stabilizovaném stavu; dostal nové léky, po kterých mu není špatně. Chodí do školy, občas s klukama ven a pořád čeká na dárce. Už se našli čtyři, kteří měli podobnou krev, ale při dalším rozboru neprošli do užšího výběru. Zatím je to v rámci možností dobré, ale každá nemoc, kterou chytne, ho může zásadně ovlivnit.

Kolik nových dárců přinesly akce ve Spořicích a Miletíně? Byly úspěšné?

Do registru se zapsalo 1 040 nových dárců. Z nich se našlo deset, kteří se s někým shodovali. Jeden už transplantaci podstoupil a pomohl ročnímu dítěti v Americe; dalšímu bude odběr kostní dřeně proveden v těchto dnech; o těch zbylých osmi zatím nemám informace. Kromě našich akcí si jednu samostatnou pořádal i Pelhřimov. Tam se odebralo dalších dvě stě dárců a Honza — táta Matěje tu získal certifikát o zápisu do České knihy rekordů.

Kdy a jak bude probíhat letošní náběrová akce?

Odběry se uskuteční 4. května ve Spořicích od 12 do 18 hodin v penzionu pro seniory. Ve 14 hodin se pak otevřou brány hudebního festivalu. Nebudou samozřejmě chybět stánky s občerstvením, zkrátka vše, co k festivalu patří. Zahrají zde nejlepší český AC/DC revival, Jaroslav Břeský, což je nejlepší evropský revival Freddieho Mercuryho, jemuž fandí i zbývající členové kapely Queen, dále pak Adéla Radimcová, Tereza Mašková, Pekař a na závěr Kabát Band. Vstupné bude dobrovolné, ale v minimálně stokorunové hodnotě. Ti, kteří se přijdou zapsat do registru a odevzdají nám na akci zkumavku krve, budou mít vstup zdarma. Ovšem neradi bychom, aby to byla jediná motivace. Každý by si měl uvědomit, že zapsáním do registru dá naději třeba někomu, jako je Matěj nebo Vláďa (píšeme o něm v článku z 27. února ,,Mladý fotbalista bojuje o život, pomoci můžete i vy") a když takovému člověku pak zazvoní telefon, měl by být připravený opravdu darovat. Já takto čekám na telefonát už rok, ale zatím mou kostní dřeň nikdo nepotřeboval. Výtěžek rovněž pomůže. Nakoupíme tablety (míněny elektronické přístroje, pozn. red.), které si budou moci půjčit děti, které v Motole leží i několik měsíců po léčbě. Aby si mohly pustit pohádku nebo se jinak zabavit. Další prostředky bychom rádi věnovali Českému registru dárců krvetvorných buněk. Aktuální informace k akci najdou zájemci jako událost s názvem Život nejen pro Matěje na facebooku. Zatím je přihlášených kolem 240 lidí. Z toho ovšem jen dvacet těch, kteří potvrdili, že se chtějí do registru zapsat. Aby IKEM přijel do Spořic odebírat, potřebuji ještě dalších třicet.

Co musí dárce splňovat a kam se může ozvat?

V den zapsání mu musí být maximálně 41 let. A samozřejmě jeho zdravotní stav musí být výborný. Bez alergií, astmatu, lupénky, zánětu žil, jakýchkoliv léků atd. Opravdu je to důležité, zatajením nějaké nemoci zbytečně připravíte o čas jak lékaře, tak pacienta, protože při následném vyšetření krve se na to přijde. Dále musí mít platné zdravotní pojištění v ČR. Rovněž sháníme dárce z Vietnamské komunity, těch je stále málo. Zájemci mě mohou kontaktovat na e–mailu s.duchek@centrum. cz a nebo telefonu 736 454 552. Spoustu informací se dozví také na webu www.darujzivot.cz.

Popiska foto : Snímek z loňské benefiční akce pro Matějě ve Spořicích: Zleva táta Jan, Stanislav Duchek, Matěj a Gabriela Hošková z IKEM. Foto: Soňa ŠÍMOVÁ

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video