Domov ,,Bez zámků“ žádá o vlastní domácnosti pro své klienty

Hedvika Mašková 2019-03-11 15:00:00

Rada Ústeckého kraje podala žádost na realizaci projektů Domova ,,Bez zámků“ v Tuchořicích, a to na rekonstrukci stávajícího objektu tzv. ,,Zámečku“ a výstavbu nového objektu ,,Teletníku“. Pokud budou projekty podpořeny, realizace začne co nejdříve.

V případě Tuchořic jde o schválení předložených žádostí o podporu do IROP v rámci 82. výzvy ,,Rozvoj sociálních služeb v sociálně vyloučených lokalitách II.". V současné době jsou projekty ve fázi hodnocení. Výsledek bude známý přibližně do půl roku. Poté by měly být realizace v co nejbližším čase započaty.

,,Realizace projektů by na sebe měla navazovat. V první fázi by měla být provedena realizace výstavby nové budovy, kde vznikne osmnáct míst pro osoby s vyšší mírou podpory. Bydlení těchto osob bude realizováno formou domácností. Každá domácnost bude obsahovat malou kuchyňku s obývacím pokojem, dva samostatné pokoje a sociální zařízení. Tento způsob by měl odpovídat běžnému způsoby života a také tím naplníme materiálně technický standard ministerstva práce a sociálních věcí, který stanovuje i například počet osob na jedné budově. Dále vznikne v budově nová kuchyně a jídelna pro klienty i zaměstnance. Malá tělocvična pro kondiční cvičení, rehabilitační místnost a zázemí pro zaměstnance v přímé péči. V prvním patře vzniknou prostory pro administrativu Domova,“ vysvětluje ředitel Domova ,,Bez zámků“ Martin Nuhlíček.

Díky výstavbě nové budovy se uvolní prostory v budově ,,Zámečku“. ,,Zde vzniknou byty pro šestnáct klientů, prádelna a zázemí pro zaměstnance. Tyto byty jsou opět koncipovány takto: kuchyňka s obývacím pokojem, dva samostatné pokoje a sociální zařízení,“ doplňuje dále Martin Nuhlíček.

Úpravou objektů vzniknou nové podmínky pro poskytování sociální služby, které odpovídají současným normám. ,,Klienti budou žít ve svých domácnostech, tak jako my. Samozřejmě v každém bytě bude podpora ze strany zaměstnanců, ale klienti se budou více starat o své bydlení. Ale hlavně vznikne pro všechny klienty komfortní bydlení s velkou mírou soukromí,“ říká na závěr ředitel této příspěvkové organizace.

Domov ,,Bez zámků“ Tuchořice zajišťuje pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo prevence sociálního vyloučení. Poskytuje pobytové sociální služby osobám s mentálním a kombinovaným postižením, podporu v dosažení co největší míry soběstačnosti tak, aby mohly využít své osobní schopnosti a dovednosti i v prostředí mimo sociální službu. Organizace pořádá každoročně ve svém areálu hudební a divadelní festival ,,Bez zámků“, velice úspěšně se účastní ,,Mental Power Prague Film Festivalu“ v Praze a také pořádá oblíbené a hojně navštěvované ,,Ozvěny MPPFF“ v Žatci.

Foto: tuchorice.cz

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video