Místo zubu času zde úřadovali zloději a raubíři

Jarka Cibulková 2019-03-18 09:49:35

Italský majitel, jemuž patří také zámek v Postoloprtech, tentokrát vypovídal ke své nemovitosti v Cítolibech.

Louny (caj) Druhým stáním pokračoval u Okresního soudu v Lounech případ italských majitelů zámků v Postoloprtech, Cítolibech (na snímku) a statku v Kystře.

Podle obžaloby od července 2004 do ledna 2017 si řádně neplnili povinnosti vlastníka kulturní památky. Jednání opět pokračovalo bez obžalovaného Giana Giacoma Barettiho, který požádal o jednání v jeho nepřítomnosti, zastupuje ho advokát.

Na úvod jednání soudkyně přečetla listiny, které dodala do spisu státní zástupkyně. Ministerstvo kul-tury sdělilo možné granty, ze kterých mohl obžalovaný čerpat dotace. I když se Mauro Piccinini odvolával, že nemohl žádat o dotace na rekonstrukce a nutné zabezpečovací práce kvůli nedořešenému sporu o vlastnictví, ministerstvo se vyjádřilo, že i s takovými vlastníky jedná, například zámkem Brtnice či v Červeném Řečišti, a je pro něj zásadní aktuální majitel nemovitosti. Na obnovu hradů a zámků je určen dotační program Záchrana architektonického dědictví, následuje Havarijní program a také novější Podpora památek s rozšířenou působností. „Informace od ministerstva jsou velice zajímavé. Připravuji projekt na Postoloprty, zkusím si o dotace zažádat. Všichni mi tvrdili, že dotace jsou pro zámek nedostupné, pokud není dořešeno vlastnické právo,“ vypověděl k listinným důkazům obžalovaný Piccinini.

Při prvotním výslechu před soudem se italský majitel vyjadřoval k žalostnému stavu zámku v Postoloprtech. Za jeho stav mohou vandalové. „Zásadně se ohrazuji proti tomu, že by se nic nedělalo. V nutné míře se tu prováděly rekonstrukce a údržbové práce,“ řekl na obžalobu státní zástupkyně.

Obdobné to bylo i v případě cítolibského panství. „Choval jsem se stejně jako v Postoloprtech, provedli jsme práce, aby zámek nechátral. Opravila se střecha, fasáda i zabezpečení,“ vypověděl před soudem. Ze čtené výpovědi pak vyplývá, že obžalovaný má provizorní záměr, vybudovat v Cítolibech domov pro seniory. Objekty si vyžadovaly nutné opravy, ale obžalovaný nebyl připraven na takový nápor vandalů. Místo zubu času, zde podle něj úřadovali zloději.

Soudkyně mu poté kladla otázky, proč nezkusil zámek pronajmout, aby měl peníze třeba na zabezpečení objektu, nebo jak byl zámek zabezpečen, zda ho někdo kontroloval… „V budoucnosti by sem měl dojíždět hlídač z Postoloprt. Když se tak ohlížím nazpátek, nyní určitě vím, že jsem udělal velkou chybu, že jsem koupil dva zámky,“ vypovídal Mauro Piccinini.

Další jednání bude probíhat v tomto týdnu, koncem března by měl vypovídat znalec, jehož závěry budou pro obě strany důležité. Pokud soud uzná obžalované vinnými, hrozí jim trest odnětí svobody do 2 let nebo zákaz činnosti, bohužel zámkům už to život asi nevrátí.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video