Poklad odpočíval pod podlahou Mederova domu skoro čtyři století!

Hedvika Mašková 2019-03-20 16:00:00

Na to, kdy archeologové během záchranného výzkumu objeví něco v Mederově domě, jsme nemuseli moc dlouho čekat. Minulý týden v pondělí našel archeolog Vojtěch Peksa pod podlahou nejvzácnější místnosti, z hlediska historie domu, čtyři mince. Nejstarší pochází z roku 1569 a nejmladší z roku 1645

Záchranný archeologický výzkum probíhá na území kulturní památky – Mederově domu v souvislosti s jeho rekonstrukcí. Jelikož musí být pod domem vedeny nové sítě, dochází k zásahu do terénu.

,,Začali jsme, z hlediska historie domu, v nejvzácnější místnosti. Ještě před čtrnácti dny se zde nacházel trámový strop, po němž zůstaly už jen kapsy. Trámy byly, tím že od 60. let nemá dům střechu, úplně rozpadlé. Nedaly se zachránit. Budou ale nahrazeny. Jednou ta místnost bude vypadat identicky, jako vypadala dříve, ale budou to již nové trámy. Nicméně díky trámům došlo k dendrochronologické dataci, takže víme, že trámy pocházejí z druhé půlky 14. století. Konkrétně jeden byl skácen roku 1374. Věděli jsme, že vstupujeme do místnosti, která má takovouto historii a vzhledem k tomu, že zde povede kanalizace, jsme začali výzkumem zde,“ popisuje počátky záchranného archeologického výzkumu Vojtěch Peksa.

V místnosti došlo k postupnému odkrývání jednotlivých vrstev a nejzajímavější situace se projevila v záchranné sondě číslo jedna v rohu místnosti, kde byla objevena cihla – pozůstatek původní středověké podlahy ze 14. století. ,,Nyní se nacházíme o něco výš, protože někdy v druhé polovině 17. století došlo k přestavbě domu, kdy byl navýšen terén. Původní cihly majitelé vytrhali a použili je na novou podlahu, po které nyní šlapeme. Tím, že vytrhali podlahu a zároveň při přestavbě přisypali zeminu, uložili do rohu malý poklad – čtyři mince. Mince jsou pro archeologa nejlepší datační prostředek, protože má nějakou ražbu, většinou je na ní vyobrazen nějaký panovník, takže je vymezená časově. Našli jsme čtyři mince s tím, že jsem tři dokázal datovat. Nejstarší je z roku 1569 a nejmladší z roku 1645. To znamená, že vše, co se odehrálo, se odehrálo po tomto datu. Mince se nacházely v rohu, což je takové typické. Většinou tyto obětinky mají domácího hospodáře chránit před všemi nebezpečími, tak se ukládají do rohů,“ vysvětlil archeolog Vojtěch Peksa.

Mince ještě s přesností určí numismatik. Pod podlahou společně s nimi se našly ale také zvířecí kosti. ,,Často se vyskytuje, že obětinka je vedle mincí také nějaký kur domácí nebo podobné zvíře. Na kosti se ale musí podívat zoolog, aby s určitostí řekl, co je to za zvíře,“ doplnil Vojtěch Peksa, pro kterého bylo nalezení mincí skutečně velkým překvapením.

,,Jako informaci pro budoucí generace hodláme pod rekonstruovanou podlahu také uložit čtyři současné mince,“ vyjádřil se předseda Spolku Mederova domu Petr Antoni.

Výzkum bude nadále pokračovat a my můžeme jen netrpělivě doufat, že se objeví nějaký další poklad. Minulou středu byly například vykopány základy středověké pícky a asi i původní hradební zdi.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video