FAČR bude fanoušky i hráče fotbalu vyzývat k zápisu do registru dárců kostní dřeně, podpoří tím kluky s leukémií

2019-03-20 14:57:00

SPOŘICE/ČR (r) Když jsme na konci února vydali článek o šestnáctiletém fotbalistovi Vladimírovi Čimperovi z Jirkova, který onemocněl akutní lymfoblastickou leukémií a hledá vhodného dárce krve, nikdo nečekal tak obrovskou vlnu solidarity. Jen na zapsání do registru dárců, které proběhne 4. května od 12 do 18 hodin ve Spořicích a bude spojeno s hudebním festivalem, se již přihlásilo přes 150 lidí a další projevili zájem zapsat se na stálých odběrových místech. Krátce po zveřejnění zavolal do naší redakce zástupce Fotbalové asociace České republiky (FAČR), kterou zaujaly příběhy nejen Vladimíra, ale i Matěje (chlapce z východočeského Miletína se vzácnou formou chronické leukémie, podle něj nese spořická akce již druhým rokem jméno). A nejen to. Oba nemocní fotbalisté se minulý týden setkali s legendárním záložníkem Karlem Poborským a 26. března je čeká sledování zápasu s Brazílií z VIP zóny. Zároveň se rozjela akce, o které se rodičům chlapců ani nesnilo. Formou článků a videí bude FAČR nabádat fanoušky českého fotbalu k zápisům do registrů kostní dřeně. Zároveň také připomene všechny důležité akce, na kterých bude probíhat stěr ze slin zájemců o zápis do registru dárců kostní dřeně. Kromě Spořic proběhnou další akce spojené se zápisem do registru 17. května Lysé nad Labem, 1. června v Libotově a 21. září ve Vestci. Kde se můžete zapsat, se dozvíte na stránkách www. darujzivot.cz.

Kde jinde najít více potencionálních mladých dárců, než ve fotbalové komunitě. Vždyť v naší asociaci je registrováno více než tři sta tisíc členů, vesměs sportovců s velmi dobrou fyzickou kondicí, připomíná ředitel oddělení komunikace asociace Michal Jurman, proč právě FAČR vyzývá k zápisu do registru potencionálních dárců. Sama fotbalová asociace nezůstala lhostejná a iniciovala setkání dvou nemocných mladých fotbalistů s legendárním Karlem Poborským. Ten zároveň pozval oba zmíněné na březnový zápas české reprezentace proti Brazílii.

Příběh Matěje Kučery, fotbalisty z východočeského Miletína, je čtenářům také povědomý. S osudem se pere už více než rok a jeho otec Jan, bývalý fotbalista a současný rozhodčí, se při hledání dárců kostní dřeně pravidelně obrací na fotbalovou komunitu a slaví úspěchy. Matějův osud zaujal i Stanislava Duchka ze Spořic, který loni v dubnu ve své domovské obci uspořádal krevní náběrovou akci pro potenciální dárce dřeně. Dostavil se rekordní počet zájemců 302 , ale spořický primát nevydržel dlouho. Postaral se o to Matějův otec akcí v rodném Milotíně. Podařil se mu husarský kousek, během jediného dne se na náborové akci přihlásilo a zaregistrovalo rekordních více než sedm set lidí a po prohlídkách a srovnávacích testech je už prokazatelné, že nejméně dvě shody zachránily lidský život, připomíná Gabriela Hošková, koordinátorka z Českého registru dárců krvetvorných buněk při IKEM, obětavou práci Jana Kučery, který při hledání pomoci pro svého syna zároveň pomáhá dalším. I on začal tím, že hledal ve fotbalových kruzích ve svém okolí.

V lednu se o vážné nemoci dozvěděl Vladimír Čimpera z Jirkova. I on žil a žije fotbalem. Teď podstupuje intenzivní léčbu a upíná se k naději na shodu s potencionálním dárcem. Také on ví, že čím více bude zájemců ochotných se do registru zapsat, podstoupit krátkou a bezbolestnou proceduru spojenou s odběrem slin pro testování, tím větší bude naděje jeho, ale i jiných s podobným osudem, na vyléčení. Článek o Vladimírovi a akci ve Spořicích si můžete přečíst ZDE.


Popiska k fotce: Matěj a Vladimír s hrdinou Eura 1996 Karlem Poborským, který se svým proslulým dloubákem do brány Portugalců zařadil po bok legendy Eura o dvacet let dříve: Antonína Panenky. Kéž  by se i oběma klukům podařilo nemoc překonat s tak zdánlivě samozřejmou elegancí obou reprezentačních střelců. Foto: FAČR

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video