Městem projde Marečkův pochod - za lepší práva dětí a zastavení týrání

Lucie Steklá 2019-03-23 10:16:00

Louny (lus) Nebuďte lhostejní k týrání dětí. Otevřete oči, aby se neopakovalo, to co se stalo Marečkovi. To jsou hlavní „hesla” pochodu, který se v Lounech chystá na sobotu 30. března. Jeho uspořádání se chopila skupina maminek, kterými, stejně jako každým v Lounech i celé republice, otřásla tragická smrt tříletého Marečka z Loun.

Chlapec zemřel v polovině února na následky týrání, jehož se měl dopouštět jeho otčím. Případem se kriminalisté stále zabývají. Upozornit na týrání dětí má právě pochod, který se uskuteční v Lounech a dalších několika městech v republice.

Záštitu nad Celorepublikovým pochodem proti týrání dětí převzala v minulém týdnu manželka prezidenta republiky Ivana Zemanová. „Paní Ivana Zemanová vyhověla Vaší žádosti a převzala záštitu nad pochodem. Záštita Vám bude zaslána poštou,” informovala organizátorky asistentka první dámy Vladimíra Víšková. Někdo na počátku celé iniciativy uspořádání pochodu napsal ´Kde je vůle, je i cesta´. A měl pravdu. „Naše vůle a snaha po malých krůčcích začíná přinášet ovoce. V těchto dnech se nám povedlo něco, o co bychom se chtěly s vámi všemi podělit a doufáme, že vám to udělá stejnou radost, jako nám,” oznámili převzetí záštity organizátorky pochodu na facebooku. „Děkujeme tímto všem spoluorganizátorkám pochodů za jejich snahu, energii, vzájemnou podporu, za to, že to jen tak prostě nevzdávají, i když ne vždy se vše po-vede dle představ. Věříme, že díky tomuto kroku získají naše pochody více pozornosti a vzbudí u lidí větší důvěru v to, že to opravdu myslíme vážně,” dodaly.

Jak bude pochod probíhat, a kde se vzala vůbec myšlenka k jeho uspořádání, jsme se zeptali jedné z organizátorek Lucie Veselé.

Kde se vzala myšlenka uspořádat pochod?

Impulsem byla smrt Marečka, proč ale zrovna pochod? Myšlenka, že uspořádáme pochod, se vzala po smrti Marečka. Probírali jsme na stránce tu tragédii a řekli si, že se musíme zvednout ze židlí a dělat něco pro to, aby se takováhle tragická událost již neopakovala. Proč zrovna pochod? Proto, aby se zapojilo co nejvíce lidí.

Pořadatelem pochodu je kdo?

Hlavními pořadatelkami pochodu jsem já (Lucie Veselá) a Marie Mottlová. Máme ještě k pomoci skupinku žen, chcete-li matek, které jsou nedílnou součástí - skupina žen se srdcem na pravém místě.

Cílem pochodu je upozornění na situace, k nimž může v rodinách dojít?

Cílem pochodu je otevřít lidem oči, aby nebyli lhostejní ke svému okolí, nebáli se jít podezření na týrání nahlásit, protože bohu-žel právě lhostejnost okolí připravila o život Marečka. Celkově veřejnost budeme informovat jak v takovém případě postupovat, toto je cílem pochodu. Samozřejmě ve skrytu duše doufáme, že za páchání zla na dětech budou vyšší tresty.

Co vše se chystá? Nějaké informace pro veřejnost, jak se případně zachovat v případě podezření na týrání dítěte?

Na programu se stále pracuje, ale mohu říct, že nám tam promluví pracovnice Fondu ohrožených dětí, promluvíme i my organizátorky, uctíme památku Marečka. Určitě lidem povíme, kam se mají obrátit v případě podezření na týrání. Zásadní je také všímavost sousedů, ale nejen sousedů, ale i kamarádů či blízké rodiny! Kdo se zajímá o případ zesnulého Marečka, nepochopí, jak se toto mohlo stát. Selhali lidé okolo, nic nedělali. Toto se nesmí opakovat! Proto se koná tahle akce.

Kde všude se pochod bude konat? Zapojit se veřejnost může samozřejmě do pochodu, či ještě nějak jinak?

Veřejnost se může zapojit tak, že bude sbírat podpis na petici, bude dále šířit osvětu o tomto problému, ať lidé mají oči otevřené.

Kde všude se pochod bude konat, Louny i jiná města?

Je to celorepubliková akce, takže kromě nás se pochody konají v Praze, Ostravě, Českých Budějovicích a v Uherském hradišti.

Organizátorky pochodu v Lounech přípravám věnují hodně času. Současně oceňují vstřícnost lidí, s nimiž jednají. „Dnes jsme jednali s lounským místostarostou Vladimírem A. Honsem a Michalem Ovšonkou. Velice jim děkujeme za spolupráci, jsou to lidé na svém místě,” řekla L. Veselá.

Pochod proti týrání dětí Louny - Marečkův pochod se uskuteční v sobotu 30. března. Startuje na Mírovém náměstí ve dvě hodiny odpoledne, cílem je Husova ulice, před domem, v němž Mareček žil se svojí matkou.

K účasti v pochodu zve také video.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video