Keltský telegraf rozzáří kopce v sobotu večer

Lucie Steklá 2019-03-22 12:51:00

Vždy večer v první jarní sobotu se lidé vydávají na vrcholy významných kopců a navzájem se spojují pomocí světelného signálu, který se vysílá z jednoho stanoviště na druhé po dohodnutých trasách napříč krajinou. Dochází k mystickému propojení všech účastníků i k napojení přesahujícímu běžný myšlenkový prostor dnešních lidí.

Již zítra (sobota 23. března) se uskuteční 10. ročník Keltského telegrafu! Přivítejte jaro nočním výstupem na kopec a vychutnejte si nezapomenutelnou atmosféru při pozorování světelných signálů z ostatních vrcholů v okolí.

Smyslem Keltského telegrafu je propojit místa v krajině a ty, kteří se telegrafování zúčastní, pomocí světelného signálu. Navazuje se tak na pradávnou techniku využívající ohňů k přenosu zpráv z kopce na kopec. V Evropě a tedy i u nás jej k dokonalosti dovedly keltské kmeny a využívalo se jej ještě ve středověku, kdy na vrcholcích kopců vyrostly strážní hrady a tvrze.

Doporučujeme teplé oblečení, baterku nebo čelovku. Pokud si najdete kopec s možností rozdělat oheň, k chuti přijde špekáček.....Nyní stačí vybrat vhodné stanoviště. Vybírat můžeme podle náročnosti výstupu, vzdálenosti od místa bydliště, nebo množství kopců v okolí ( pokud se tam usídlí čerti, uvidíme více světelných signálů)

Jako každý rok, nebudou stanoviště "čertů" chybět ani na Lounsku. 

Jedním z nich je stanoviště C26a Blšanský Chlum pod vedením čerta Vladimíra Uttendorfského. Druhým nahlášeným stanovištěm je kopec Raná. Signál na něm vzplane ve 20.18 hodin. Sraz zájemců je cca v 19 hodin u parkoviště u Skleníku Raná (parkoviště zajištěno). Výstup trvá zhruba 40 až 50 minut na vrchol kopce (s dětmi). Restaurace skleník bude otevřena. Zve čert Pepa. Ohně vzplanou také u zříceniny hradu Petrohrad na Podbořansku, postará se o to čert Michala Jordánová. 

Na Chomutovsku se zapojí Kočičák s čertem Martinem Kunzem a také kopec Kolina u Kadaně s čertem Markem Bartákem.

Blízkými "telegrafními věžemi" bude například hrad Hazmburk nebo Ředhošť. Další najdete na mapě. Na tomto odkazu se dozvíte, proč si strážci kopce a ohně říkají čerti. 



Smyslem Keltského telegrafu je propojit místa v krajině a ty, kteří se telegrafování zúčastní, pomocí světelného signálu. Navazuje se tak na pradávnou techniku využívající ohňů k přenosu zpráv z kopce na kopec.

V Evropě a tedy i u nás jej k dokonalosti dovedly keltské kmeny a využívalo se jej ještě ve středověku, kdy na vrcholcích kopců vyrostly strážní hrady a tvrze.
Keltové, k nimž se symbolicky vracíme samotným názvem Keltský telegraf, žili v hlubokém souladu s přírodou,
kterou uctívali a respektovali. Naší ambicí je na jejich tradice navázat a jednou ročně, s příchodem jara a tedy oživením přírody, vzdát předáváním světla hold Zemi a vracet se tak ke kořenům, které dnešní civilizace úspěšně opouští a kope si tím vlastní hrob. Světlo je i symbolem osvícení potemnělé krajiny v každém z nás.
Jde o symbolický návrat k přírodě, ve které se s přicházejícím jarem rodí nový život. Pro účastníky Keltského telegrafu je to jedinečná příležitost zažít neopakovatelný večer s mysteriem noční krajiny. Více na jdete na webu Keltského telegrafu. 

"Hlavním smyslem Keltského telegrafu je návrat k Matce Zemi s přicházejícím jarem, jenž vrací světlo do krajiny, což i my symbolicky činíme předáváním světleného signálu, který, putujíce mezi lidmi, je vzájemně propojuje.
A to je další z poselství této akce – obnovení spojení mezi lidmi na duchovní úrovni. Proto k telegrafování přistupujte s láskou, pokorou, laskavostí i soucitem. Stejně jako my potřebujeme tuto Zemi, potřebuje i ona nás a potřebujeme se, ač se to nezdá, i my všichni navzájem," přibližují akci pořadatelé. 

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video