SeniorTaxi je již v provozu

Hedvika Mašková 2019-04-04 11:00:00

Taxi pro seniory jezdí je již od pondělí v provozu. Službu, na jejíž dotování je v městském rozpočtu připravena částka pět set tisíc korun, bude zajišťovat Vladimír Mrázek ze Staňkovic, o kterém rozhodlo výběrové řízení. Cena za jednu jízdu bude 30 korun!

Speciální taxi je určené pro seniory, kterým je 65 let a více a mají trvalý pobyt v Žatci a jeho místních částech. Ti si však musí na Odboru dopravně správních agent zajistit průkaz SeniorTaxi za cenu 20 korun. ,,Na základě průkazky mohou tuto službu senioři využívat. Nyní máme vydaných zhruba osmdesát průkazek. S kolegyní jsme společně oběhli domov pro seniory a další instituce, aby za námi nemuseli senioři sem na úřad,“ vysvětlil vedoucí odboru dopravně správních agend Jiří Dobruský.

Taxi si senioři budou objednávat přes dispečink sídlícím v žateckém domově pro seniory, kde musí minimálně jeden den předem nahlásit čas, kdy vůz potřebují, své jméno a adresu. Možnost objednání je stanovena na pracovní dny od 7.30 do 11 hodin.

Služba SeniorTaxi je poskytována pouze v pracovní dny od 7 do 17 hodin. Kapacita objednávek je však striktně stanovena na jednu jízdu každých dvacet minut. Pokud bude denní rozpis naplněný, další zájemci budou odmítnuti. Senioři zaplatí za jednu jízdu 30 korun. Na cestě může seniory doprovodit jedna oprávněná osoba. ,,Když se domluví více seniorů, tak mohou jet v jednom taxi třeba tři. Cesta pro ně bude tím pádem levnější. Jízda stojí 30 korun a je jedno, kolik osob v taxi bude,“ doplnil Jiří Dobruský.

Jestliže bude požadavek na odvoz zpět, jedná se o další samostatnou jízdu, za kterou bude muset senior opět zaplatit. Pokud požadavek na odvoz zpět nebude možno časově definovat (např. návštěva lékaře, kdy nelze odhadnout dobu čekání), pak bude tato služba objednána s tím, že oprávněná osoba si příslušného řidiče musí sama telefonicky přivolat a dohodnout čas odjezdu.

SeniorTaxi nebude sloužit jako sanitní vůz a není určen ani pro držitele průkazu ZTP, kteří nejsou senioři nad 65 let. Daná skupina osob má totiž podle Jiřího Dobruského jiné výhody, jako například příspěvky na dopravu.

,,Služba je určená na cesty po Žatci a jeho místních částech. Není to tak, že by senioři mohli jezdit mimo město nebo místní části. Jde pouze o naše katastrální území. Jinak není omezený cíl. Je jedno, jestli chce senior dopravit k doktorovi, na nákup nebo třeba za příbuznými,“ uvedl na závěr Jiří Dobruský. 


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video