Lidé si stěžují: Město má z měření rychlosti kšeft

2019-06-08 08:19:00

CHOMUTOV (r) — 31 400. To je počet přestupků, které zaznamenaly dva nové radary na měření rychlosti v Chomutově od počátku března. Zatímco zpočátku jich bylo kolem šesti stovek denně, číslo postupně klesá. Není snad jediného dne, kdy by si nejeden neposlušný řidič nepostěžoval na obsílku s pokutou. A zatímco někteří chudnou, na radnici si mohou nad plnící se městskou kasou mnout ruce.

„Není to ale náš cíl, raději ať vybereme nulu, ale ať je na silnicích bezpečně,“ říká primátor města Marek Hrabáč.

V současné době jsou na území města dva „zpoplatněné” radary — na Písečné a na Blatenské. Další dva mají v dohledné době stát i na Palackého ulici. „Na začátku jsme se v těchto úsecích pohybovali na hranici 600 přestupků denně, dnes to je 180 až 220. „Průměrná udělená pokuta je 900 korun, vybrat by se tedy mělo kolem 28 miliónů korun. Mezi hříšníky jsou experti, kteří mají již 11 nebo 12 pokut. Musím ale říct, že primární je pro nás ochrana občanů. Přál bych si, aby raději všichni dodržovali předpisy,“ shrnul primátor.

Radní také odmítají diskuze o tom, že někdo dostane pokutu za překročení rychlosti třeba jen o tři kilometry v hodině. „Nastavení toho, kdy radar fotí, je velmi velkorysé. Když vás zastaví státní policie na místě, tak nejen, že vám dá vyšší pokutu, ale sebere vám body,” dodal primátor s tím, že pokud hříšník pokutu nezaplatí, může o body následně přijít při správním řízení.

„Rád bych zmínil tři největší hlouposti, které se o radarech šíří. První je `jel jsem o tři kilometry víc a dostal jsem pokutu´. Nikdo takový pokutu nedostal. Druhý je: `Oni si z toho dělají byznys.´ Kdo jsou oni? Třetí: `Oni si to můžou vymazat.´ Neexistuje taková možnost, nejde to, veškeré zásahy do systému jsou zaznamenané,“ reagoval na nejčastější námitky náměstek primátora David Dinda.

Řidičů, kteří postup města považují za nepřiměřeně tvrdý, se přitom najde dost. „Mám osobně zkušenost z 5. března, kdy jsem překročil rychlost o šest kilometrů a dostal jsem pokutu 900 korun. A vím o dalších desítkách lidí, kteří jsou na tom stejně, ne–li hůře, protože za překročení hranice 60km/h je pokuta 2 500. Nevíte, zda sledovat vozovku nebo tachometr. Podle mě je to nepřiměřené a i umístění radaru na Písečné zbytečné, protože stejně pak každý zrychlí, když je za radarem,“ napsal do redakce jeden z postižených. Jak tvrdí, jezdí poměrně často do Německa, kde už za překročení rychlosti ve městě také nějaké pokuty z městských radarů dostal, ale vždy prý okolo 20 eur (asi 520 korun).

O snížení částky pokut město neuvažuje. Není možné měnit podmínky hry v jejím průběhu. Jestliže do 31. května máme přestupky za 900, nemůžeme je mít od 1. června za 500. Protože ti, co zaplatili do konce května, by nás zase mohli zažalovat, že používáme dvojí metr a chováme se diskriminačně. Do dvou měsíců ovšem umístíme před radary cedule s informací o měřeném úseku,“ uzavřel Marek Hrabáč. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video