Pomůžete ulevit těžce postiženému Davídkovi od bolesti?

2019-06-13 09:33:00

CHOMUTOV (r) — Čtrnáctiletý Davídek z Chomutova je od narození usměvavý a optimistický kluk. Bohužel mu osud nepřál a na svět vykoukl už ve třicátém týdnu těhotenství. To s sebou přineslo řadu zdravotních komplikací a těžké postižení. Úlevu od bolesti by mu přinesl zdravotní pobyt u moře, na který rodina shání dvacet tisíc korun. Pomůžete?

Předčasně narozený Davídek vážil necelá 2 kila a lékaři jeho rodiče připravovali na to, že nebude zcela v pořádku. Jako tříměsíčnímu miminku mu byla diagnostikována dětská mozková obrna s postižením všech končetin. Maminka s ním okamžitě začala docházet na různé rehabilitace a cvičení, jejichž cílem bylo a stále je chlapečka rozhýbat. „Jakkoli se o to však já i řada odborníků snažíme, moc se nám to nedaří. Zejména nohy ho pořád zlobí. Občas se na ně hodně mračí. Nedokáže sedět ani chodit, neleze, sám se nenají a nosí plenky,“ popsala Davídkova maminka.

Lékaři nyní chlapci doporučili odjet na ozdravný pobyt u moře, kde by se hlavně jeho nohám výrazně ulevilo.

Plavání ve slané vodě totiž uvolňuje spasticitu (zvýšené svalové napětí) končetin, díky čemuž by se Davídek zbavil bolestí. Pro samoživitelku, která se stará ještě o osmiletého Danielka a devatenáctiletou Veroniku, ale není reálné našetřit na pobyt u moře pro oba a David sám jet samozřejmě nemůže. „Bydlí s námi ještě můj nejstarší syn Jakub, ten je už ale soběstačný a hodně mi pomáhá. Já pobírám na Davídka příspěvek na péči 4. stupně. Protože ale musím pružně reagovat na všechny jeho potřeby, není pro mě snadné sehnat si práci, kde by mi umožnili se jen tak sebrat a jet pro syna. Příležitostně ale pracuji v městském ústavu sociálních služeb a dokončuji rekvalifikační kurz pro pracovníky v sociálních službách. Prosím vás o pomoc. Někomu se může zdát, že pobyt u moře je jakýsi nadstandard, který není nutný. Pro mého syna však moře představuje úlevu od bolesti, která je každodenní součástí jeho života. Budu vám moc vděčná za jakýkoli příspěvek,“ napsala maminka v příběhu nadačního fondu Patron dětí.

V současnosti již lidé přispěli přes 12 tisíc korun, zbývá tedy 8 tisíc. Patronkou Davídka se stala ředitelka školy, do které dochází — Hana Horská: „Davídek chodí do 7. třídy a je žákem s dlouhodobými speciálními vzdělávacími potřebami, které vyplývají z jeho zdravotního stavu. Pere se totiž se souběžným postižením více vadami. Kromě dětské mozkové obrny ho trápí lehké mentální postižení, středně těžké zrakové postižení a epilepsie. Davídek bydlí se svojí maminkou a třemi sourozenci (8, 19 a 25 let), kteří ho mají moc rádi. I přes všechny těžkosti, které s Davídkem zažívají, je rodina velmi harmonická, spolupracující a pečující. Proto jsem se rozhodla požádat o pomoc Patrona dětí.“ Na webových stránkách www.patrondeti.cz najdete příběh pod názvem Úleva od bolesti pro Davídka. Zde potom můžete přispět libovolnou částkou on–line nebo převodem na účet.

Foto: Archiv rodiny

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video