Chmelařská historie města už není zdejším žákům cizí

Hedvika Mašková 2019-06-16 14:00:00

Naše město má dlouholetou tradici pěstování a zpracování chmele. Zůstaly zde zachovány, jako na jediném místě na světě v tak rozsáhlém měřítku, budovy související se zpracováním chmele. Město Žatec usiluje od roku 2016 jako ,,Žatec – město chmele“ o zápis na Seznam světového dědictví UNESCO. V rámci tohoto snažení je důležitá edukační činnosti, a proto byl v tomto roce realizován pilotní projekt určený místním školákům, jehož cílem je seznámit děti s historií a současností pěstování chmele na Žatecku.

K účasti na projektu byli vybráni žáci 4. tříd Základní školy Komenského alej. Ti si během posledního květnového týdne budovali kladný vztah ke svému městu a seznamovali se s jeho kulturním a historickým dědictvím zaměřeným na pěstování chmele.

V první části, která byla zaměřena na chmelařskou historii, žáci společně s pedagogy a odbornými pracovníky absolvovali procházky památkovou rezervací, Pražským předměstím a vybranými sklady a balírnami chmele. Navštívili Chmelařské muzeum, Chrám Chmele a Piva a Klášterní zahradu. Zároveň plnili zajímavé úkoly a zaznamenávali si poznatky, které během procházek načerpali. K tomu jim sloužili speciální pracovní sešity.

Ve čtvrtek 30. května tvořili žáci ve svých třídách finální plakáty. K práci jim dopomohly zápisky z pracovních sešitů. V pátek byl pak týden vyhodnocen ve velké tělocvičně, kdy vystoupily jednotlivé pracovní skupiny, které představily projektové listy přítomným spolužákům a učitelům. Z každé třídy byla vybrána jedna vítězná skupinka a na závěr porota vybrala zcela nejlepší originální nápad a ztvárnění. Udělena byla i speciální cena za kompletně kreslený plakát. Všichni zúčastnění dostali malý dáreček za účast a vyfotili se s chmelovým skřítkem Hopem.

,,Myslíme si, že proběhnutý projektový týden je průlomovým mezníkem ve zlepšení přístupu k nejmladší generaci při budování jejich vztahu ke chmelařské metropoli,“ zhodnotil týden odborný garant projektu, manažer Chmelařského muzea Žatec, Vladimír Valeš.

Druhá část projektu ,,Žatec – město chmele“ proběhne na škole druhý zářijový týden a bude zaměřen na chmelařskou současnost. Jednotlivé třídy se vypraví do obce Stekník, kde navštíví chmelnice a chmelařská sklizňová střediska. Potom navštíví zpracovatelský areál firmy Chmelařství v Mostecké ulici. Opět jim budou k dispozici pracovní sešity a jejich výstupem budou rozměrné plakáty, které budou následující den vyhodnoceny.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video