Město o nemocnici stojí. Potvrzuje to schválení 14 milionů

Hedvika Mašková 2019-07-01 10:30:00

10 milionů na provoz a 4 miliony jako poděkování zaměstnancům za roky práce. Takové částky pro Nemocnici Žatec schválilo na svém posledním jednání zastupitelstvo města. Finančními prostředky uvolněnými z rezervního fondu dává město najevo, že mu není zdejší nemocnice a její zaměstnanci lhostejní. Dále by chtělo jednat i s Ústeckým krajem a obcemi v okolí, aby se i oni podíleli na chodu naší nemocnici, která je jedinou nemocnicí v bývalém lounském okresu zajišťující péči více než 80 tisíci obyvatelům.

Žádost o poskytnutí účelové neinvestiční dotace Nemocnici Žatec vzešla od samotného ředitele nemocnice Jindřicha Zetka. Zastupitelstvo schválilo na úhradu provozních nákladů 10 milionů korun s tím, že výplata bude provedena ve dvou splátkách. První splátka (6 milionů korun) ke dni 30. června a druhá splátka ve výši 4 milionů korun ke dni 31. října tohoto roku, a to po doložení hospodářského výsledku za první až třetí čtvrtletí 2019.

Ve druhé části zastupitelstvo schválilo rovněž 4 miliony na úhradu jednorázového stabilizačního příspěvku pro střední a nižší zdravotnický personál nemocnice.

,,Stabilizační příspěvek čtyř milionů je pro to, aby zaměstnanci viděli, že město oceňuje roky odvedené práce,“ vysvětlila na jednání zastupitelstva starostka města Zdeňka Hamousová.

Příspěvkem od města si dle propočtů přijde každý zaměstnanec středního a nižšího personálu na 30 tisíc korun. Závazkem zaměstnance bude setrvat v pracovním poměru v nemocnici po stanovenou dobu od výplaty stabilizačního příspěvku. Ze strany města a nemocnice je to důležitý krok v době celostátní personální krize ve zdravotnictví a snahu udržet si současné pracovníky.

,,Nápad se stabilizační odměnou vzešel ode mě a byl jsem si vědom, že možná cennější než samotné finance je projev vůle samotného zakladatele, který tím jednoznačně říká zaměstnancům, že o ně stojí a rád by jim přispěl nějakými finančními prostředky,“ uvedl na jednání ředitel nemocnice Jindřich Zetek a dodal: ,,Dnes nedokážeme odhadnout, kolik zaměstnanců bude ve finále ochotno se vůbec k úvazku odhodlat. První údaje říkají, že 125 zaměstnanců by souhlasilo s úvazkem tří let za 30 tisíc korun, ale situace se může změnit. Už dnes můžu potvrdit, že zaměstnanci kvitují, že vůle existuje a je snaha zaměstnance podpořit a ocenit jejich věrnost nemocnici.“

Podle Jindřicha Zetka však podpis stabilizační smlouvy nezaručuje, že pracovník z nemocnice neodejde, pokud o něj bude mít zájem jiná nemocnice. Závazky, za něj totiž může nový zaměstnavatel zaplatit.

,,Skutečně se na trhu dějí věci, které se nikdy neděly. Pokud zaměstnavatel má zájem o zaměstnance a chce ho za každou cenu přetáhnout, tak logicky i zváží, že za něj splatí závazky. Podobně jsem přijal zaměstnance i já. Vlastní závazek je tedy po technické stránce relativní věcí. Podstatné je gesto zaměstnavatele. Pokud zaměstnanci dostanou lukrativnější nabídku, tak se to odhadnout nedá, ale dá se to určitým způsobem eliminovat,“ vysvětlil ředitel nemocnice Jindřich Zetek.

V souvislosti s provozem a další budoucností Nemocnice Žatec na zastupitelstvu zaznělo, že nemocnice i město jako její zřizovatel připravují i jiné kroky, které mají zajistit další fungování.

,,Prohlášení Ústeckého kraje říká, že bude zajišťovat akutní zdravotní péči na území svého kraje - to znamená, že by měl poskytovat finance i naší nemocnici, protože my zajišťujeme akutní zdravotní péči v naší spádové oblasti. Bohužel se tak neděje. Kraj poskytuje peníze na všechna svá zařízení, ale ostatním neposkytuje. Tohle je možnost získat od kraje několik milionů. Mohli bychom získat peníze nejen na platy, ale také na vybavení, které je čím dál starší. Potřebujeme také peníze na opravy. Nevím, proč by měla být spádová oblast 80 tisíc lidí diskriminována ve vztahu k ostatním obyvatelům Ústeckého kraje,“ promluvila rovněž zubní lékařka a členka správní rady nemocnice Irena Wilferová a Jindřich Zetek její slova doplnil: ,,Vzhledem k tomu, že Ústecký kraj nevlastní v bývalém okresu Louny žádné nemocniční zařízení, není reálné, aby zajistil svými vlastními kapacitami tyto lékařské služby. Jediná nemocnice, která je schopná to zajistit, je žatecká nemocnice. V tento moment, pokud kraj argumentuje tento záměr, je spravedlivé, aby se na investičních zdrojích podílela i nemocnice Žatec v rozsahu, který potřebuje.

V tento moment se otevírá zastupitelstvu cesta, aby začala tlačit na politickou reprezentaci kraje. Podle ředitele žatecké nemocnice argument, že je náš okres nezajímá, neobstojí. ,,Občané lounského okresu jsou stejně občané Ústeckého kraje jako občané Mostu, Chomutova a podobně. My jsme připraveni. Víme, na co finance chceme,“ upřesnil Jindřich Zetek.

Na základě smlouvy, která byla uzavřena, dostane během tří let Krajská zdravotní jednu miliardu korun. ,,První cestu kraje bych viděla v zainvestování tří rozbitých přístrojů v nemocnici, poněvadž je to hmatatelný majetek,“ doplnila starostka Hamousová.

S podporou nemocnice by měli, dle některých zastupitelů, pomoci také okolní obce. ,,Když do kadaňské nemocnice dávají finance Klášterec a Vejprty, tak proč nemohou dát obce v okresu Louny peníze také nám. Proč se raději dávají do Slaného než do Žatce? My se snažíme dělat vše proto, abychom žatecké nemocnici pomohli, aby zde v okrese zůstala. Uvidíme, co se nám podaří,“ sdělil místostarosta Radim Laibl.

Foto: facebook Transfuzní odběrové centrum Nemocnice Žatec

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video