Do žatecké nemocnice zavítala vzácná návštěva

Hedvika Mašková 2019-07-14 14:00:00

Na situaci v žatecké nemocnici se přijel minulé úterý podívat i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Představeno mu bylo několik problémů, s nimiž se malá zdravotnická zařízení, jako je to naše, potýkají. Hovořil se zaměstnanci, vedením nemocnice, místostarostou i starostkou města o potížích týkajících se vztahů s Ústeckým krajem, financování i nedostatku personálu.

Žatecká nemocnice je jedinou nemocnicí v bývalém lounském okrese zajišťující akutní lůžkovou péči více než 80 tisícům obyvatel v základních oborech, jako jsou chirurgie, interna, pediatrie a gynekologie. Procento komplikací je minimální a stížnosti jsou v řádech jednotek. U pacientů převažuje chvála, i co se týče vstřícnosti středního personálu. Nemocnice se určitě nemá za co stydět, přesto se jí nedostává potřebné podpory.

,,Je potřeba stát se součástí sítě, která bude schopná sáhnout si na investice, ať to bude ze zdrojů kraje nebo ze státních peněz, protože veřejnou službu prokazatelně provádíme a služby, které máme, jsou navíc nenahraditelné. Nikdo v Žatci žádnou jinou nemocnici nepostaví,“ vysvětlil panu ministrovi ředitel nemocnice Jindřich Zetek.

Žatecká nemocnice má například smlouvu s Thomayerovou nemocnicí, spolupracuje také s Nemocnicí v Kadani. ,,Zde kontakty fungují. Umíme dostat pacienty i do Motola nebo na některé oddělení Vinohrad,“ doplnil Jindřich Zetek.

,,Musím říci, že rád jezdím do terénu a navštěvuji nemocnice takového malého typu. Tohle je nemocnice, která má určitě svoje místo na slunci. Je to jediná nemocnice v okrese Louny, která poskytuje akutní lůžkovou péči, takže z tohoto pohledu je nutné, aby fungovala,“ vyjádřil se během návštěvy žatecké nemocnice ministr zdravotnictví.

Problémy vyplývají ze špatné spolupráce s Krajskou zdravotní, kdy ministr zdravotnictví během návštěvy přislíbil vyjednávání s Ústeckým krajem, aby nemocnici podpořil. Žatecké nemocnici se nevyhýbá ani celostátní personální krize ve zdravotnictví. Chybí zejména sestry, i přesto, že se zvyšuje zájem o studium na středních, vyšších i vysokých zdravotnických školách. Kvantita však převažuje nad kvalitou a v žatecké nemocnici nejsou s absolventy spokojení. ,,Určitě se tím budeme zabývat. Zaměříme se na kvalitu sester, protože potřebujeme, aby měly dostatečnou praxi a mohly fungovat,“ přislíbil Adam Vojtěch.

Ministr zdravotnictví se vyjádřil rovněž k zahraničnímu personálu, zejména k lékařům z Ukrajiny, se kterými měl možnost se v naší nemocnici seznámit. ,,Není to určitě všespásné, ale je to určitě možnost, jak řešit výpadky v regionech, které se různí. Jiný případ je v Praze, jiný ve vyšších nemocnicích. Tady je zpětná vazba s ukrajinskými lékaři pozitivní. Problém je, že velmi negativně se k tomu staví česká lékařská komora, která a priori ukrajinské lékaře odmítá,“ vysvětlil Adam Vojtěch a nadto doplnil: ,,My se snažíme vytvořit podmínky, aby tu mohli ukrajinští lékaři pracovat, aby zde složili aprobační zkoušku. Pokud je ukrajinský lékař kvalitní, tak nevidím důvod, proč bychom mu měli bránit.“

Řeč byla rovněž o investicích a plánech do budoucna. Ministerstvo zdravotnictví připravuje plán dotací týkající se urgentních příjmů, kterých by mělo celkově po republice vzniknout 83. V žatecké nemocnici rovněž chybí. ,,Plán nemocnice je, aby zde vznikl centrální urgentní příjem, a to si myslím, že je rozumné z hlediska toho, že je nemocnice jedinou v okrese. Vozí sem zdravotnická záchranná služba případy a bylo by dobře, kdyby tu byl jeden vstupní bod, který by prováděl triáž pacientů. Určitě by to zlepšilo celkovou organizaci péče,“ potvrdil ministr, který chce s vedením nemocnice i města zůstat nadále v kontaktu.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video