Čtvrtá brigáda oslavila čtvrt století. Podle ministra obrany patří k těm nejlepším

Hedvika Mašková 2019-07-15 14:00:00

Čtvrt století svého trvání oslavila posádka 4. brigády rychlého nasazení obrany národa. Oslavami 25. výročí založení žilo minulou středu celé město. Program byl rozdělen na dvě části. Veřejnost měla možnost seznámit se se současnou technikou a výzbrojí naší armády na náměstí Prokopa Velkého. Oficiální ceremoniál začal ve 14 hodin na náměstí Svobody slavnostním nástupem celé brigády, který proběhl za přítomnosti ministra obrany Lubomíra Metnara a náčelníka generálního štábu Armády České republiky generála Aleše Opaty.

Minulou středu si Žatec připomenul 25. výročí založení 4. brigády rychlého nasazení obrany národa. Ve městě se nachází nejenom posádka a vojenský útvar 41. mechanizovaný prapor, ale i samotné velitelství 4. brigády rychlého nasazení skládající se celkem ze čtyř praporů.

Celodenní program probíhal od 10 do 16 hodin na náměstí Prokopa Velkého u Chmelařského muzea, kde vojáci prezentovali současnou techniku, výstroj a výzbroj a zároveň zde probíhaly dynamické ukázky, jako například práce psovodů a boj zblízka beze zbraní.

Oficiální část odstartovala ve 14 hodin nástupem celé brigády v počtu 606, která proběhla na náměstí Svobody za účasti vzácných hostů – ministra obrany, senátorky a starostky města, náčelníka generálního štábu Armády České republiky a dalších armádních představitelů, kteří se zhostili úvodních proslovů.

,,Setkáváme se zde v královském městě Žatec, abychom si připomněli významné výročí založení 4. brigády rychlého nasazení obrany národy. Čtvrt století je v lidském životě rozdíl dvou generací. V případě života 4. brigády rychlého nasazení je to řada zásadních milníků, které ji postupně formovaly. Při této příležitosti je na místě připomenout osobnost pana generála Karla Kuby, mohu-li to tak říct duchovního otce 4. brigády rychlého nasazení. Byl to právě on, kdo si uvědomoval, že po skončení studené války a předchozích obdobích se charakter bezpečnostní situace změnil a s tím i charakter možných konfliktů,“ uvedl v proslovu jako první velitel 4. brigády rychlého nasazení plukovník generálního štábu Josef Trojánek a doplnil: ,,Pětadvacetiletá historie naší brigády je dynamickým svědectvím vývoje celé Armády ČR – plně profesionální, moderní armády, která se v rámci koalice stala plnohodnotným partnerem, na kterého se ostatní mohou v případě potřeby kdykoliv spolehnout. V průběhu čtvrtstoletí trvajícího vývoje byla 4. brigáda rychlého nasazení plně profesionalizována, přezbrojena na nové typy techniky a vybavena tím nejmodernějším materiálem.“

Jako druhý se ujal slova sám ministr obrany Lubomír Metnar, který byl rovněž po Adamu Vojtěchovi druhým českým ministrem, který v minulém týdnu naše město navštívil. ,,Cesta, kterou si jednotka prošla, nebyla vůbec jednoduchá. Vznikla totiž v době, kdy armáda procházela zásadní transformací. Sotva se stačila srovnat s dopady rozdělení státu na Českou a Slovenskou republiku, už ji čekalo období redukcí, rozpočtových škrtů a zároveň plnění nových úkolů spojených s členstvím v NATO,“ popsal ministr těžké začátky a nešetřil ani chválou na účet vojáků: ,,Vy i vaši předchůdci jste však opakovaně prokazovali a dodnes prokazujete svoji profesionalitu a odbornost. Stali jste se spolehlivými partnery spojenců nejen v rámci aliančních cvičení, ale také na zahraničních operacích a v těch už máte za sebou požehnaně spoustu zkušeností. Byli jste na různých místech světa – Balkán, Írák, Afghánistán, Mali, Pobaltí. Vždy jste v těchto misích dávali najevo svou odvahu a statečnost.“

Stejně jako všichni ostatní řečníci nezapomněl ministr obrany vzpomenout padlé: ,,Vždy jste v těchto misích dávali najevo svou odvahu a statečnost. Bohužel někteří z vás v boji s islámskými teroristy přišli o svůj život. Neuplynul ještě ani rok, kdy jsme pochovali vaše spolubojovníky a kamarády, kteří zahynuli v Afghánistánu. Věnujme proto dnešní oslavu také jim, neboť hrdiny je třeba si připomínat.“ Během slavnostního ceremoniálu byla za padlé vojáky držena minuta ticha.

Ministr obrany Lubomír Metnar si práce vojáků 4. brigády rychlého nasazení cení natolik, že se v den oslav 25. výročí založení rozhodl vyznamenat celou brigádu, jelikož dle jeho slov patří zdejší vojáci v naší armádě k těm nejlepším. Ministr obrany proto přislíbil, že udělá vše proto, aby tomu odpočala technika, výstroj a výzbroj, bez které se armáda 21. století neobejde. Následně připnul na bojovou zástavu čestnou stuhu a za služby vlasti ocenil i některé vojáky čtvrté brigády.

Několik slov pronesl ve slavnostní den také neméně významný host náčelník generálního štábu Armády České republiky generál Aleš Opata: ,,Jsem rád, že zde mohu být. Blahopřeji brigádě k 25. výročí. Moje roky v armádě byly většinově spojeny s 4. brigádou rychlého nasazení. Mezi vámi jsem našel vojáky, na které jsem se mohl spolehnout v nejtěžších chvílích. Mezi vámi jsem našel kolegy, s kterými nás spojovalo nadšení pro věc. Mezi vámi jsem našel kamarády na celý život. Vždy se k vám rád vracím a považuji se stále za jednoho z vás, stejně jako všichni bývalí velitelé brigády rychlého nasazení.“ Podotkl rovněž, že na 25leté historii 4. brigády rychlého nasazení je dobře vidět, kam se naše armáda posunula a nezapomněl vzpomenout ty, kteří obětovali službě vlasti svůj život a poděkovat vojákům, ale i jejich blízkým, bez jejichž podpory by to nešlo.

Na závěr v rámci slavnostního nástupu u příležitosti 25. výročí vzniku 4. brigády rychlého nasazení obohatila slova předchozích řečníků vnímáním naší armády civilním pohledem občana starostka Žatce Zdeňka Hamousová: ,,Město Žatec bylo od Jana Žižky vždycky vojenské město. V současné době je jediným pokračovatelem Armády České republiky v regionu vaše 4. brigáda. Je velmi obtížné provádět srovnávání struktury armády, jejího početního stavu a její role v obraně státu v různých obdobích minulosti s vazbou na Žatec. Město Žatec se mimo jiné se svým vojenským letištěm mohlo pyšnit zvláštní součástí armády – letectvem. V rámci svého určení může brigáda plnit a také plní úkoly v době míru při mimořádných událostech, jako jsou živelné pohromy, případně katastrofy, rozsáhlé havárie, podílí se na humanitárních a jiných akcích. Svoji profesionalitu, odbornost a nasazení při součinnosti s civilním sektorem v rámci integrovaného záchranného systému prokázala brigáda již několikrát. Armáda České republiky, konkrétně 4. brigáda rychlého nasazení, je dlouhodobě stabilním a významným partnerem města Žatce. Její stabilní pozice je součástí a výrazem prosperity a atraktivity našeho města.“

Mečem archanděla Michaela, který požehnal českobudějovický biskup Pavel Posád, pak byla na konci oslav pokřtěna nová kniha o současnosti a historii 4. brigády rychlého nasazení.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video