Babydědek Hess: Snad si neberu pravomoce, jaké mi nepřísluší

Soňa Šímová 2019-07-11 09:56:00

CHOMUTOV (soš, r) — Říká si „babydědek“ a takříkajíc na svém kontě už má 193 dětí. Ludvík Hess, předseda zapsaného spolku Babybox pro odložené děti — Statim, zavítal na konci června již podruhé do Chomutova, aby slavnostně uvedl do provozu babybox nové generace. Původní zastaralá schránka zde byla v provozu 11 let a za tu dobu se v ní objevilo jedno nechtěné miminko.

„Nový babybox je zhotovený z antikorového plechu, jeho dvoukřídlá dvířka se otvírají automaticky a po vložení děťátka a aktivaci senzoru se zcela samočinně zavřou. Ručičky či nožičky děťátka jsou chráněny proti kolizi s dvířky fotobuňkami. Vnitřní prostor bedýnky je klimatizován. Babybox je opatřen náhradním zdrojem energie a napojen mnohonásobně jištěnou signalizací na stálou službu a na mobilní telefony,“ uvedl Ludvík Hess. Při uvedení si mohli zájemci z řad veřejnosti, dárci i personál nemocnice prohlédnout, jak celý mechanismus funguje. Zatímco venku vložila maminka miminko, uvnitř už ho během krátké chvíle vyndala, zkontrolovala a předala k ošetření. V tu samou chvíli rovněž Ludvíkovi Hessovi zapípal mobil s SMS zprávou o novém přírůstku.

Ta skutečná mu naposledy přišla 6. července z Nymburka, kde Babybox zachránil několikadenní Kateřinu, která se stala již 193. miminkem odloženým do jednoho z 62. zařízení v republice. Alarm chomutovské schránky se dosud rozezněl jen jednou. A to 23. října 2012 před třináctou hodinou. Chlapec tehdy dostal jméno Míša a dnes už pravděpodobně spokojeně navštěvuje první třídu. „O Míšovi bohužel nic nevím. Mám těch dětí 191, vídám jen některé, někteří rodiče mi posílají fotografie, jedna maminka mi dokoce každé Vánoce posílá 5 kilo vánočního cukroví,“ vysvětlil babydědek a na otázku, jaký je to pocit, odpověděl skromně: „Vezměte to tak: 191 dětí krát dva biologičtí rodiče. 191 dětí krát dva náhradní rodiče. Už jsem asi osmi stům lidem zasáhl do života. Doufám, že si neberu pravomoce, které mi nepřísluší.“ Nový babybox vyjde zhruba na 300 tisíc korun a jeho provozovatelé jsou plně závislí na finančních darech z řad veřejnosti. Mezi dárci, kteří přispěli na nový babybox byla i gynekoložka Martina Fršlínková: „Dostala jsem kontakt od kolegyně Mrugové a rozhodla jsem se darovat taky, protože to vidím jako smysluplnou věc. Určitě je lepší, aby se miminko prostřednictvím babyboxu dostalo k mamince, která po něm touží, než aby skončilo v popelnici.” Podobně to vidí i jirkovští radní. „Proto jsme přispěli pěti tisíci korunami,“ zmínila místostarostka Dana Jurštaková.

Maminky, které jsou ve složité situaci, své dítě chtějí dát k adopci a přitom zůstat v anonymitě, mají možnost utajeného porodu pod dohledem lékařů v porodnici. Mnohým ovšem nevyhovuje to, že i přesto musí uvést své identifikační údaje, byť jsou pak vedeny odděleně od zdravotnické dokumentace. Proto se často po utajeném těhotenství uchýlí k porodu doma a v lepším případě předání dítěte do babyboxu. „Zákonná cesta anonymního porodu by byla určitě lepší, aby maminky měly možnost být v lékařské péči. Bohužel ale legislativa je taková, jaká je,“ dodala Martina Fršlínková. Schránky ovšem nezachraňují životy jen novorozencům. Nejstaršímu odloženému chlapci byly téměř dva roky.


Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video