Úředníci na radnicích v ohrožení

Pavel Macák 2012-02-15 00:26:00

Louny, Žatec – Slovně napadána a hrubě urážena byla v závěru ledna před polednem pracovnicí sociálního odboru Městského úřadu v Lounech 48letým mužem. Nakonec musela požádat o pomoc městskou policii, protože neurvalec odmítal opustit místnost. Strážníky byl vyzván, aby kancelář opustil a vyčkal do příjezdu policejní hlídky na chodbě. To ovšem odmítl, a protože na výzvy nereagoval, strážníci byli nuceni použít donucovacích prostředků a muže vyvedli na chodbu. Strážníky byl seznámen s přestupkem neuposlechnutí výzvy úřední osoby, se kterým nesouhlasil. Pracovnice úřadu byla poučena, že může podat ke správnímu orgánu na muže, který ji hrubě urážel, návrhový přestupek.

Podobný případ se stal o dva dny později před 17 hodinou na lounském stavebním odboru MÚ. Na úřednici zde řval a slovně ji urážel jednapadesátiletý muž z Prahy, který přechodně bydlí v Panenském Týnci. Strážníci ihned vyjeli na místo a muže vyzvali, aby se uklidnil a předložil občanský průkaz. Na to však nereagoval, pokračoval v urážkách a mobilním telefonem volal na PČR. Neustále odmítal prokázat svou totožnost a křičel, že průkaz ukazovat nebude, že na to strážníci nemají právo. Na další výzvu strážníků nereagoval a z místa chtěl odejít. Strážníci proto museli použít donucovacích prostředků hmatů, chvatů a protože se muž stále aktivně bránil, musela mu být nasazena služební pouta. Strážníky byla přivolána záchranná služba a dostavila se i policejní hlídka. Výtržník neměl po zákroku zjevné zranění a byl vyveden mimo budovu, kde mu byla pouta sejmuta a byl prohlédnut lékařem a policie muže i celý případ převzala k dalšímu šetření.
„V loňském roce se stalo podobných případů na sociálním odboru celkem sedm, z toho pět jich bylo řešeno v přestupkovém řízení, a jeden byl zaznamenán na oddělení občanských průkazů. Občas se občané rozčilují i na ekonomickém odboru, zejména při úhradě místních poplatků, ale ty se díky jednání našich úředníků podařilo vždy vyřešit domluvou,“ uvedla tisková mluvčí radnice Renáta Čapková.
K žádnému fyzickému napadení úředníka v roce 2011 a v lednu 2012 nedošlo na Městském úřadu v Žatci. „Vulgarity a nadávky tu samozřejmě slýcháme poměrně často. Na několik vulgárních občanů byla zavolána městská policie, která občany zklidnila na místě samém. Jednalo se zhruba o pět případů,“ potvrdil nám také tajemník žatecké radnice Petr Vajda.

 

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video