Za pacienty následné péče dorazili tři roztomilí chlupáči

Hedvika Mašková 2019-08-01 14:00:00

Zpříjemnit dlouhou chvíli v nemocnici dorazili pacientům mohutní chlupáči z canisterapeutického týmu pana Stránského z Habartova. Peníze na podporu týmu dostala zdejší Dobrovolnická služba Levandule v projektu ,,Lepší svět“. Díky němu budou za pacienty oddělení následné péče dojíždět speciálně vycvičení pejsci každých čtrnáct dní až do konce ledna příštího roku.

,,Hlasovali jsme v projektu Globus ,,Lepší svět“ a vyhráli druhé místo. Získali jsme 80 tisíc korun na canisterapii. Do konce ledna by k nám tedy měli přijíždět každých čtrnáct dní canisterapeutičtí psi. Projekt si dělíme s kadaňskou nemocnicí,“ vysvětlila koordinátorka Dobrovolnické služby Levandule Radka Hrádková.

Projekt Canisterapie přináší radost a pohlazení do LDN, kde mnohdy dlouhodobě žijí starší pacienti. Ti jsou upoutání na lůžku a tráví celé dny bez pohybu a častějšího sociálního kontaktu. Aby i oni mohli prožívat chvilky radosti, budou k nim přicházet canisterapeutičtí pejsci.

,,Pacienti si mohou pejska pohladit a zpříjemnit si dlouhou chvíli. Pan Stránský, který za námi bude dojíždět, se specializuje na polohování postižených dětí i dospělých. Polohování je o tom, že má pes vyšší teplotu než člověk. Když jsou pacienti s křečovitým stažením těla, dají přes pejska končetinu a křeče krásně povolí. Pacientům kontakt se psi prospívá nejen fyzicky, ale i psychicky. Má to dvojí efekt. Pejsci jsou radost,“ upřesnila dále Radka Hrádková.

Do žatecké nemocnice dorazili za dlouhodobě nemocnými pacienty i pacienty na sociálních lůžkách tři pejsci – Jaroušek, Karolínka a Nastěnka. Čtyřletý Jaroušek je Leonberger, a i když z počátku některé pacienty vyděsila jeho mohutnost, po chvilce přišli na to, že je neuvěřitelně hodný. Dokonce jim ani nevadilo, když za nimi skočil do postele. Karolínka jakožto benjamínek v canisterapeutické smečce pana Stránského byla rovněž velmi přítulná. A Nastěnka – malý kříženec – pak svou vitalitou vykouzlila úsměv každému, kdo ji uviděl.

Pejsci milují lidi a nikdy by nikomu neublížili. ,,Kontakt s nemocnými lidmi jim nevadí, když mají čas na regeneraci. Maximální doba, kterou s nimi stráví, je hodina. Když plohujeme, tak zvládneme čtyři klienty denně po patnácti minutách. Pak psi potřebují tři dny relax,“ vysvětlil chovatel Bohumil Stránský a pochlubil se také výbornými výsledky, které se svou psí smečkou má: ,,Máme holčičku, která díky našemu pejskovi zvedla poprvé hlavičku a také paní, co začala v 92 letech opět mluvit. Našemu Jarouškovi vše vykecala.“

Díky Dobrovolnickému centru Radka Kadaň a zdejší Dobrovolnické službě Levandule dorazí pejsci na oddělení následné péče naší nemocnice opět tento týden.

Kromě Canisterapie se dobrovolníci z Levandule zapojují také do rozhovorů s pacienty, hudebních vystoupení, výtvarných aktivit, vycházek do parku nebo pěstování květin v truhlících před oddělením.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video