Neslavné 70. výročí popravy kapitána Karla Sabely

Hedvika Mašková 2019-08-02 14:00:00

Naše město si připomnělo sedm desítek let neslavného výročí popravy členů odbojové skupiny Praha – Žatec. Vzpomenout hrdinské činy a položit květiny u pamětní desky obětem komunistického bezpráví přišli, stejně jako každý rok, zástupci Konfederace politických vězňů, představitelé Města Žatec i zástupci Armády České republiky.

Vzpomínkový akt, jenž se odehrál na rohu ulic Příkrá a Nákladní u domu, kde kapitán Karel Sabela žil, připravilo Město Žatec ve spolupráci s vojenskou posádkou.

Uctění památky žateckého odbojáře zahájila senátorka a starostka města Žatec Zdeňka Hamousová: ,,V Žatci konkrétně vzpomínáme, obdivujeme a uctíváme občana města kapitána Karla Sabelu a také majora Miloslava Jebavého, plukovníka Josefa Gonice, podplukovníka Vilíma Soka Siegera, Bohuslava Hubálka, kteří byli členy protikomunistické odbojové skupiny Praha – Žatec. Všichni tito jmenovaní svými postoji a jednáním byli skutečnými odbojáři, dokázali to nejenom svým smýšlením, ale také konkrétními činy a později v krátkém čase tou nejvyšší obětí. Nedokázali se smířit s nedemokratickým režimem, který se v naší republice po únoru 1948 začal jasně projevovat.“

Do armádní odbojové skupiny bylo kromě výše zmiňovaných zapojeno dalších více než 300 osob, kteří byli propojeni i s civilními odbojáři. Ti všichni nesouhlasili s komunistickou mocí, proti které se snažili vést řadu aktivit. Jelikož skupina pracovala především na ose Praha – Žatec, plyne odtud i její název. Jedna z jejich akcí, která se nakonec neuskutečnila, byla nazývána ,,Žatecká“ a byla hodnocena jako jedna z velmi dobře připravených. Organizace puče byla velmi náročná. Spolupracovali na něm s několika dalšími vojenskými posádkami – Žatec, Praha, Chomutov, Plzeň, Kralovice, Beroun, Litoměřice, Milovice.

,,V Žatci pracovalo v rámci skupiny vojáků také takzvané ,,civilní křídlo“, které bylo vedené Karlem Vovsem a Václavem Žateckým, a dále příslušníci Sboru národní bezpečnosti František Ouřada a Stanislav Körner. V Žatci byla hlavní skupinou 21. tanková rota a vůdčí postavou a osobností kapitán Karel Sabela. Skupina připravovala puč více než rok, než ale došlo k jeho realizaci a k samotné akci, která byla naplánována na 8. března 1949, rozjelo se pod taktovkou StB velké zatýkání, v jehož rámci byli zatčeni všichni členové odbojové skupiny. Soudní přelíčení probíhalo od 30. května do 9. června 1949 před Státním soudem v Praze. StB tuto skupinu nazvala jako Skupinu Norbert. I pod tímto názvem můžeme zjistit, že v první vlně bylo obžalováno 15 vůdčích osobností celé odbojové organizace. Vzhledem k tomu, že se jednalo především o důstojníky armády, vynesl komunistický tribunál drakonické tresty. Bylo to pět rozsudků smrti, osm trestů doživotí a dva tresty v trvání 25 let. Odvolání odsouzených bylo zamítnuto, a tak byli Josef Gonic, Vilém Sok, Karel Sabela, Bohuslav Hubálek a Miloslav Jebavý dne 18. července 1949 popraveni. Jejich ostatky byly zpopelněny a uloženy do neznačeného společného hrobu. V dalších vlnách rozsudku byla většina obžalovaných shledána vinnými a následně skončili v uranových dolech na Jáchymovsku,“ promluvila během vzpomínkového aktu o hrůzách komunistické totality starostka Zdeňka Hamousová a vzpomenula zákon o účastnících odboje a odporu proti komunismu z roku 2011, který je dle jejích slov opožděným výrazem a uznáním úcty účastníků třetího odboje.

Při příležitosti 70. výročí popravy žateckého odbojáře Karla Sabely a čtyř dalších rovněž Zdeňka Hamousová prozradila, že podá nominaci na ocenění stříbrné pamětní medaile senátu, která je udělována předsedou senátu vždy 28. září ke Dni české státnosti.

,,Je to vyznamenání, které se uděluje od roku 2012 a má vyzdvihnout, ocenit a do budoucna stále připomínat hrdinské činy, významné zásluhy a ojedinělé osobnosti. Dovolila jsem si oslovit syna kapitána Sabely s tím, že bych podala nominaci. 70 let je velmi významným a důstojným mezníkem k tomu, abychom tuto nominaci podali. Aby čin jednotlivce nebo celé skupiny byl patřičně uznán a prezentován. V této chvíli si nejsem jistá, jestli budeme nominovat jednotlivce nebo celou skupinu. Nevím, zda to pravidla dovolují. Doufám, že příští rok budu moci všem oznámit a s velkou úctou sdělit, že se nám nominaci podařilo dotáhnout do konce,“ dodala na závěr starostka Zdeňka Hamousová.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video