Studentské novotvary v prostorách bývalé spořitelny

Hedvika Mašková 2019-09-01 14:00:00

Dveře bývalé spořitelny se opět otevřely. Ve zdejších prostorách se nyní nacházejí architektonické studie zpracované studenty pražské fakulty architektury. Vystaven je výběr nových a starších prací z žateckého historického centra a dále vize pro sušárnu chmele Franz a Mina Hassmann v Trnovanech a barokní sýpku ve Stekníku.

,,Na výstavě se nachází zhruba čtyřicet architektonických studií, které zpracovali studenti pražské fakulty architektury. Jsou to práce, které se na fakultě realizují během ateliérové tvorby, což je nejstěžejnější předmět celého studia. Je mu věnováno nejvíc času. Vedoucí architekt konzultuje se studenty zadání, které na začátku semestru určí a studenti poté mají tři až čtyři měsíce na to dané téma zpracovat,“ vysvětlila za spolek ,,A dál?“ při páteční vernisáži, jak studentské práce vznikají, bývalá studentka Fakulty architektury ČVUT Eva Pettrichová.

Instalace prací odhaluje vize studentů architektury zpracované na akademické půdě mezi léty 2017 až 2019 v ateliérech Josefa Mádra a Václava Girsi, kteří žatecké téma, potažmo Trnovany a Stekník, svým studentům zadali. Jelikož se jedná o školní práce, standardně se nerealizují.

Studenti popustili uzdu fantazii a ve svých vizích zpracovávali Jakubskou ulici, budovu bývalé pojišťovny v ulici Obránců míru (tu studenti do jednoho zbořili a postavili namísto ní jiné projekty), rohový dům za kostelem na Žižkově náměstí, ,,hrázděnku“ nebo barokní sýpku ve Stekníku či trnovanskou sušárnu.

Vernisáž výstavy ,,Žatecké domy“ v prostorách bývalé spořitelny s dominantním lustrem navštívili minulý pátek také majitelé sušárnu chmele Franz a Mina Hassmann v Trnovanech a se všemi přítomnými se podělili o tom, jak probíhala jejich spolupráce se studenty při tvorbě architektonických studiích: ,,Jednou nám zavolali z ČVUT, jestli se k nám mohou přijet podívat, a protože my jsme otevření návštěvám, tak jsme žádný problém neměli. Dvakrát do jednoho měsíce se u nás objevilo asi 14 studentů z Fakulty architektury – měřili, fotili, kreslili, skicovali a poslouchali naše nápady, které máme a chceme realizovat. Každý ze studentů z toho použil pouze část, a když se sestavíme všechny projekty dohromady, tak bychom se dostali téměř na to, co bychom si sami představovali. Spolupráce byla děsně fajn a myslíme si, že nadšení bylo oboustranné.“

Výstavu lze dále navštívit 14. září ve Dnech evropského dědictví, kdy spolek ,,A dál?“, který společně s Žateckým okrašlovacím kolektivem a Fakultou architektury ČVUT expozici připravili, chystá vizionářský dvorek, kdy budou v prostorách bývalé spořitelny prezentovat také diskuzi s Petrem Bažantem na téma ,,Žatec a UNESCO“ a sbírat podněty do pocitové mapy města. Výstavou bude končit také procházka, která v rámci chystaného ,,Dne architektury“ představí nejzajímavější realizace za posledních třicet let v Žatci. Pěškobusem můžete prozkoumat místní architekturu let 1989 až 2019 v sobotu 5. října. Zájemci budou moci navštívit výstavu také během některého z dalších buskingů v podloubí.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video