Slavnostní ukončení projektu. Výsledné plakáty představí Chmelařské muzeum

Hedvika Mašková 2019-09-25 14:14:00

Pilotní projekt seznamující s chmelařskou historií města je již za námi, respektive za místními školáčky ze Základní školy Komenského alej. Ti na konci minulého školního roku a nyní prozkoumávali a poznávali dlouholetou tradici pěstování a zpracování chmele na Žatecku.

Město usiluje od roku 2016 jako ,,Žatec – město chmele“ o zápis na Seznam světového dědictví UNESCO. V rámci tohoto snažení je důležitá edukační činnosti, k níž byli v loňském školním roce vybráni žáci čtvrtých tříd Základní školy Komenského alej. Během posledního květnového týdne budovali kladný vztah ke svému městu a seznamovali se s jeho kulturním a historickým dědictvím zaměřeným na pěstování chmele. Společně s pedagogy a odbornými pracovníky absolvovali procházky památkovou rezervací, Pražským předměstím a vybranými sklady a balírnami chmele. Navštívili Chmelařské muzeum, Chrám Chmele a Piva a Klášterní zahradu. Zároveň plnili zajímavé úkoly a zaznamenávali si poznatky, které během procházek načerpali. K tomu jim sloužili speciální pracovní sešity.

Na konci května tvořili žáci ve svých třídách finální plakáty, které byly následně vyhodnoceny.

,,Myslíme si, že proběhnutý projektový týden je průlomovým mezníkem ve zlepšení přístupu k nejmladší generaci při budování jejich vztahu ke chmelařské metropoli,“ zhodnotil v květnu odborný garant projektu Vladimír Valeš.

Pilotní projekt byl rozdělen na dvě části, z nichž druhá se odehrála minulý týden. Zahájena byla ve středu 11. září, kdy se všechny třídy páťáků seznámily se svými odbornými pracovníky a jejich asistentkami. Každý žák obdržel nový pracovní sešit s výtvarně zpracovanými stránkami, do kterého si mohl zaznamenávat během celého dne své poznámky, obrázky a plnit zajímavé úkoly. Žáci se opět zformovali do tří až pětičlenných pracovních týmů.

,,Projekt začal cestou do obce Stekník, kde navštívili chmelnice a chmelařská sklizňová střediska. Potom se přemístili do zpracovatelského areálu firmy Chmelařství, družstvo Žatec v Mostecké ulici. Ve čtvrtek 12. září žáci ve svých třídách, ve svých týmech, pracovali na závěrečných finálních plakátech,“ popsal průběh druhé části projektu manažer Chmelařského muzea Žatec Vladimír Valeš.

Minulý pátek byl projekt slavnostně ukončen ve velké tělocvičně základní školy. Jednotlivé týmy prezentovaly svůj plakát spolužákům a učitelům. Odborná komise vybrala vítězné plakáty pro jednotlivé třídy. Navíc byla vyhlášena cena poroty a ještě jedna speciální cena za jedinečné a vtipné pojetí. Celkem pět cen tvořily drobné dárky i finanční poukazy. Odměněni byli všichni účastníci projektového týdne.

Slavnostního ukončení se zúčastnila starostka Zdeňka Hamousová, místostarosta Jaroslav Špička i předseda představenstva Chmelařství, družstvo Žatec Zdeněk Rosa. Za dětmi dorazil a mile rád se s nimi vyfotil i skřítek Hop.

,,Jednotlivé plakáty budou převedeny do elektronické podoby a zpřístupněny na webových stránkách všech partnerů projektového týdne. Ve fyzické podobě budou plakáty vystaveny ve Chmelařském muzeu,“ doplnil Vladimír Valeš a na závěr poděkoval: ,,Poděkování patří panu Josefu Dankovi, majiteli firmy DANKOBUS, který zajistil pohodlnou a bezproblémovou přepravu dětí mezi jednotlivými středisky. Další poděkování si zaslouží i pracovníci chmelařského sklizňového střediska ve Stekníku a pracovníci CHMELAŘSTVÍ, družstvo Žatec, kteří umožnili prohlídku jejich závodu.“


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video